אלול

JAMStack – קוים לדמותו, שרותים, אתרים, תבניות ועוד

הנושא של JAMStack הולך וחודר יותר ויותר לשיח על בניית אתרים, וכבר כמה חודשים שאני אוספת קישורים עליו, וזה סוף סוף פוסט ראשון עם קישורים כאלה.

אתר שבנוי ב-JAMStack הוא אתר ללא שרת. הסיבה לרצות אתר כזה הוא בעיקר מהירות עליית האתר (כי קבצי ה-HTML כבר מוכנים ולא צריכים להיווצר באופן דינמי), אבל יש לו עוד יתרונות (למשל אבטחה – כי אם אין שרת אז אין לאן לפרוץ). החלק של ה-JAM הוא ראשי תבות של JavaScript, API ו-Markup. ו-Stack היא מילה שמשתמשים בה כדי לומר תשתית 🙂 .

הפוסט הזה הוא הסברים והיסטוריה של JAMstack, למה צריך את זה, קצת על ההיסטוריה של זה (זה התחיל כבר ב-2015), סוגי השרותים שמאפשרים את זה, ורשימת משאבים שאפשר להמשיך ללמוד מהם.

יש שרותים שנותנים את השירות הזה באופן שקל גם לסתם אדם מן היישוב, אבל אחרים כן דורשים ידע מסוים בתכנות. כזה הוא eleventy, והפוסט הזה מסביר איך אפשר להטמיע בו תוצרים של אפליקציות חיצוניות כמו יוטיוב, וימיאו ודומיו. בגיטהאב הזה יש Starter Kit של eleventy. וזו תבנית ל-eleventy שמתאימה לגלריות וקומיקסים.

עוד אחד שנועד לבעלי ידע בתכנות הוא Hugo, ובשבילו פותחה תבנית LoveIt.

שילוב מפורסם אחר הוא Gatsby ו-Netlify. הפוסט הזה הוא מדריך לבנייה ופרסום של בלוג על השילוב הזה. מדריך ממש מסודר ומפורט. וזו תבנית התחלתית ל-Gatsby עם TypeScript.

גם זה מדריך לבניית בלוג, והוא משתמש בשילוב של Gihub עם Hugo. גם הוא מפרט מאוד את כל התהליך.

זהו להפעם. מתכוננים עוד כמה וכמה פוסטים בנושא, והם ישולבו כמובן עם שאר הפוסטים באתר. יש למה לצפות 🙂