בחודשים מאי עד יולי התקיים המחזור השישי של תוכנית 30 שעות, ולשמחתי זכיתי להשתתף בה. בסופה הצגנו את הפרויקרטים שלנו לשאר חברות הפרויקט. הינה סרטון של ההרצאה שלי, ואחריה סיכום ההרצאה בטקסט, למי שמעדיפה לקרוא.
בתוכנית, כל אחת מהמשתתפות עובדת במסגרת קבוצתית על פרויקט טכנולוגי לבחירתה. היו קבוצות שעבדו על פרויקט משותף – כמו קבוצת Open Source, קבוצת פרונט אנד, קבוצת בק אנד וכד’ – והיו קבוצות שאיגדו נשים שעבדו כל אחת על פרויקט שונה – קבוצת היזמות, והקבוצה שהאני השתתפתי בה – קבוצת הפרויקטים העצמאיים.
במסגרת התוכנית נפגשנו פעם בשבוע באופן וירטואלי. ביום הזה, כששאלו אותי בבית אם אני פנויה או מה אני עושה בערב, הייתי עונה “זה יום של 30 שעות”, מה שמיד היה מפציח פרץ של בדיחות מילדיי: “איך השגת 30 שעות ליום אחד!”, “יש לאימא מחולל זמן!”, “תני לנו גם כמה שעות, מ’כפת לך!”. וכך 30 שעות נהייתה בדיחה בביתינו.
איך הגעתי לפרויקט? אני מפתחת אינטרנט במו”פ של רשת אורט, ובמסגרת עבודתי אנחנו בין השאר מפתחים אתרי וורדפרס – אתרים פדגוגיים מלווי מקצוע, ואתרים שיווקיים לבתי הספר. במסגרת פיתוח האתרים אנחנו מפתחים תבניות, שהן מה שגורם לאתר להראות כמות שהוא.
בשנים האחרונות עובר עולם הוורדפרס שינוי משמעותי שהתחיל כשהמערכת עברה לשימוש בעורך בלוקים בתור עורך הטקסטים באתרים. בלוקים הם כמו אבני לגו ובעזרתם בונים את התוכן: יש בלוק טקסט, בלוק תמונה, בלוק גלריה, בלוק טופס, בלוק עמודות, ועוד רבים וטובים. מטבע הדברים, יש לשינוי הזה השפעה רבה על פיתוח תבניות: קראתי מה תבניות יכולות להציע בתחום הבלוקים למקימי אתרים: זה מתחיל מעיצוב קבוע של בלוקים קיימים לעיצוב של התבנית, ממשיך בהצעת מגוון שילובי בלוקים מותאמים לצרכים ספציפיים, וכלה במתן מבחר אפשרויות עיצוביות לתכנים (כמו צבעים, גופנים, וכד’). אבל איך עושים את כל זה היה נושא הצריך מחקר מעמיק – איך יוצרים תבנית שמתממשקת עם הבלוקים ומציעה כל מה שהעורך יכול לתת? ועכשיו כשהמבנה של תבנית בסיסית השתנה, איך יוצרים תבנית בלוקים מאפס?
את כל אלה רציתי מאוד לחקור, אבל פרויקטים אחרים בעבודה קיבלו עדיפות, ולא הייתה לי פניות נפשית לזה.
לכן כשהופיעה בקבוצת “באות” הודעה על פתיחת מחזור חדש של תוכנית 30 שעות, הרגשתי שכל הכוכבים מתיישרים: יש לי רעיון לפרויקט, אין לי זמן בשבילו בעבודה, ותוכנית לפיתוח פרויקטי צד נפתחת. פפאם! נרשמתי לתוכנית, ולשמחתי הרבה התקבלתי.
מפגש הפתיחה התקיים במשרדי קלאודינרי בפתח תקווה, ובמסגרתו, אחרי ששמענו דוברות ממחזורים קודמים, התחלקנו לקבוצות לפי הפרויקטים שבחרנו. אחרי שכל אחת מהמשתתפות סיפרה על הפרויקט שהיא מתכננת – וזכיתי לפגוש נשים מרשימות ומעניינות – שרון גור, המנטורית של הקבוצה שלנו, הובילה איתנו סיעור מוחות על אתגרים שעללולים לצוץ במהלך התוכנית ופתרונות אפשריים. זה היה מעולה מבחינתי – חלק מהדברים מימשתי מיד, ולחלק חזרתי כשנתקלתי בבעיה שדיברנו עליה. בהמשך אפרט את המתודות שעבדו לי ושעזרו לי להתמיד בתוכנית.
כשהתחלתי את הפרויקט, הבנתי שיש לי שני אתגרים בסיסיים לפצח לפני שאוכל להתקרב בכלל לכל הטוב שתבניות בלוקים יכולות להציע:
- למצוא תבנית בסיסית שנוכל לבסס עליה את התבניות שלנו, כמו שהייתה לנו בתבניות הקלאסיות שפיתחנו עד היום (השתמשנו בתבנית בשם
_s
, שהיא ללא עיצוב ועם פונקציונליות בסיסית) - להבין איך ליצור תבנית משלנו שמתבססת על התבנית מסעיף 1. האתגר פה נובע מכך שמבנה הקבצים של תבנית בלוקים השתנה מהותית ממבנה הקבצים של תבנית קלאסית
אחרי פיצוח שני האתגרים האלה, המטרה הייתה להמשיך לחקור את נושא הבלוקים תבניות הבלוקים ככל שאפשר עד סיום הפרויקט.
הדבר הראשון שמימשנו מתוך סיעור המוחות היה קביעת מפגש זום שבועי שבמהלכו כל אחת תעבוד על הפרויקט שלה. מפגש כזה הוא מובן מאליו בקבוצות שבהן כל המשתתפות עובדות ביחד על פרויקט אחד, אבל בקבוצה כמו שלנו שבה כל אחת לעצמה, זה היה לכאורה פחות מתבקש. ועם זאת, מבחינתי זה אחד הדברים שהכי הועילו לי בהתמדה – לא הייתי צריכה למצוא זמן כל שבוע מחדש אלא מראש סגרתי את ימי רביעי בשמונה וחצי לשבועות הקרובים (וכן, יום רביעי הוא היום הקסום שיש בו 30 שעות). האמת היא שגם בימים אלה, אחרי שנגמרה התוכנית, אני ממשיכה להיפגש עם אחת המשתתפות (הי סיון!) בימי רביעי בערב, וזה ממש מועיל ומכניס מאוד את הפרויקט לשגרה.
את המפגשים הראשונים בתכונית הקדשתי לקריאה באוסף של כמה עשרות מקורות שאספתי לקראת הפרויקט. המאמרים והפוסטים עסקו בנושאים סובבי תבניות בלוקים, אבל כמעט אף אחד מהם לא ענה על השאלה הבסיסית – איך לבנות תבנית מההתחלה. רק לאחר נבירה וקריאה מרובה הצלחתי למצוא תבנית שנועדה להוות תבנית בסיס: Blockbase, שכשמה, וכמו שניתן לראות מהתיאור שלה, נועדה בדיוק למטרה זו:
Blockbase is a simple theme that supports full-site editing. It comes with a set of minimal templates and design settings… Use it to build something beautiful.3.
באשר ליצירת תבנית משלנו על בסיסה, מצאתי תוסף שמאפשר לשכפל תבניות בלוקים בכמה אופנים, לפי הצורך: ליצור תבנית בת, לדרוס תבנית קיימת, לשכפל תבנית קיימת. זה תוסף חדש-דנדש שנועד בדיוק למטרת יצירת תבניות בלוקים (ששונה מאוד מתוספים שיצרו תבניות קלאסיות).
כשדיברנו במפגש הראשון בסיעור המוחות על אתגרים, אחד האתגרים שעלו היה בחירת משימה גדולה מדי ומאיימת שמזמינה כישלון, והפתרון שהוצע היה לחלק למשימות קטנות ולהשיג small wins, ולהתחיל ב-MVP. לכן כשהגעתי ליצירת תבנית באמצעות תוסף, הבנתי שזה ה-MVP שלי. הסתמכתי גם על דברים של שני מפתחי פרונט אנד ידועים:
You want your tasks to be just challenging enough without being overwhelming. (Chris Ferdinandi)
First do it, then do it right, then do it better (Addy Osmani)
אחרי שהשגתי את שתי מטרות הבסיס, התחלתי לחקור את הבלוקים עצמם ואיך אפשר להשתמש בהם לצרכים שבד”כ עולים בתבניות שלנו. למשל: ברבות מהתבניות שלנו אנו מציגים בעמוד הראשי כמה פוסטים מכל מיני קטגוריות. בתבניות הקלאסיות אפשר היה לעשות את זה רק באופן תכנותי, אבל עם הגעת הבלוקים אפשר להשתמש בבלוק שנועד בדיוק למטרה זאת, ולהפחית את כמות התכנות הנצרכת. במסגרת החקירה שלי ניסיתי להבין עד כמה בדלוק הזה גמיש (המסקנה: לא ממש. יש לאן לשאוף). או למשל: יש אפשרות לבנות Header ו-footer בעריכת האתר (מה שקרוי כיום בוורדפרס Full Site Editing). ניסיתי להבין עד כמה הדבר הזה יכול להיות מוטמע בתבנית ולא להישאר רק ברמת האתר (עוד אין מסקנה).
התוכנית הסתיימה לפני שעברו 30 שעות מפני שרצו לסיים אותה לפני אוגוסט כלומר לפני שאנשים כבר יוצאים לחופשות למיניהן, אבל הפרויקט שלי עוד לא הסתיים – רציתי עוד לבנות תבנית מאפס, לחקור את theme.json, לנסות לערוך תבניות מתוך ניהול האתר, לקרוא מאמרים שמצאתי שמנתחים תבניות בלוקים קיימים ומסבירים מה כל חלק בהם עושה, ולחקור סוגי בלוקים נוספים בהקשר של שימוש באתרים שנבנה. לכן אני ממשיכה לשבת על הפרויקט בימי רביעי בערב, ומתקדמת בדברים האלה.
לפני סיום, עוד שני דברים שעלו בסיעור המוחות הראשוני ועזרו לי בתוכנית הזאת:
דיברנו על זה שהמפגש השבועי יתקיים בשעות הערב, זמן כבד”כ כשמגיעים אליו אנחנו כבר עייפות, ולפעמים מגיעים אליו בלחץ כי לא תמיד מספיקים כל מה שרוצים לפני כן. הפתרון שהעלינו היה להוריד קצב באותו יום, ואני תרגמתי את זה ליציאה מוקדמת הביתה. היציאה לא הייתה מוקדמת בצורה דרמטית – בסך הכול יצאתי רבע שעה לפני שעת היציאה הרגילה שלי, אבל זה איפשר לי להספיק עוד דבר בבית לפני המפגש, ונתן לי את מרווח הנשימה שהייתי צריכה כדי להגיע רגועה לשבת על הפרויקט.
הדבר השני שהעלינו היה בהקשר של שמירה על המוטיבציה, ואחד הרעיונות היה לדווח על milestones למישהו תומך. כאן שרון המנטורית נכנסה מעולה למשבצת ה”מישהו התומך”, כשבכל יום ראשון היא הייתה שולחת הודעה בקבוצת הווצאפ: “הי לכולן, שוב יום ראשון. אז מה עשיתן בשבוע שעבר ומה אתן מתכננות לעשות השבוע? כל דבר קטן נחשב”. זה היה חשוב מכמה בחינות: הראשונה היא שזה עזר לי לעשות סדר בראש ולתעד בקבוצה מה מצבי, והשני הוא שהעובדה שזה קרה ביום ראשון, והמפגש היה ביום רביעי, אמר שחשבתי על הפרויקט לפחות פעמיים בשבוע, מה שמאוד הועיל במיקוד.
תודה רבה לקבוצת באות, למנהלות התוכנית: שיר מטישבסקי, יפעת קולר, שרון נפתלי, קרן בן טוב שר ונופר דיאמנט, לביתיה נויהוף מנהלת אשכול פרואקטיביות, ותודה מיוחדת לשרון גור, המנטורית המהממת!
