סיוון

גיט למתעניינים, למיטיבי לכת וגם למתחילים

בהמשך לפוסט על גיט והגדרותיו הבסיסיות, החלטתי לאגד פוסטים נוספים על גיט. אז לא חסרים פוסטים על גיט, אבל אני אספתי פה את אלה שמעניינים במיוחד, או משעשעים, או עם זווית מיוחדת. הפוסט הזה ימשיך להתעדכן ככל שאמשיך למצוא פוסטים מעניינים שארצה לשתף.

ועכשיו קדימה לקישורים:

פוסטים שהם מדריכים, אוספי פקודות, או אוספי טיפים

How to Git – זה מדריך מפורט שמתאים גם למתחילים וגם למתקדמות. הוא מסביר מההתחלה מה זה גיט אבל הוא גם מאפשר לדלג על זה ולהגיע להמשך, שהוא קונפיגורציה של גיט. בהמשך הוא נותן טיפים איך לעשות דברים שונים בגיט (למשל stash), ואחרי זה הוא עובר לטיפים מתקדמים. בקיצור, הוא מכסה את כל קשת הרמות בהבנת גיט וזה נחמד מאוד. גם הפונט גדול וברור ונוח לקריאה.

הפוסט הזה, Little Things I Like to Do with Git, כשמו כן הוא – ממש לא מדריך מסודר אלא אוסף דברים מעניינים שהמחבר עושה עם גיט: למשל הוא הופך את blame ל-praise, מחביא רווחים, מדגיש מילים ולא משפטים, מראה לוג מתאריך מסוים, בודק שינויים לפני pull.

Useful Git Commands – זו רשימת פקודות גיט מחולקות לקטגוריות: התקנה, הגדרות צבעים, Alias-ים מומלצים, ועוד הרבה. כמה אהבתי: להראות פרטים של commit, להראות commit-ים לפי מחבר.

הפוסט הזה מסביר כמה פקודות גיט נפוצות כמו rebase, add, status, log, והוא מסתיים בתרגיל מומלץ לתרגול מה שנלמד בפוסט. רעיון מדליק! הפוסט הזה גם חידש לי את הפרמטר -p שמאפשר לעשות קומיט לחלקי קבצים!

Pick. Squash. Drop. Rebase! בקומיקס – זה פוסט קצרצר שמסביר בתמצית ועם דוגמה מצוירת את הפקודות האלה בגיט. אחרי שקוראים את זה, אפשר לקרוא את הפוסט הזה שמסביר בצורה מפורטת איך לעשות sqush ו-rebase לקראת merge.

פוסט שמסביר על פקודות מתקדמות יותר ונפוצות פחות כמו Amend, Stash, Cherry-Pick ו-Rebase אינטראקטיבי.

On undoing, fixing, or removing commits in git – מדריך ששואל שאלות ונותן קישורים לפי התשובות שמתאימות לך, בכל מה שנוגע לתיקוני קלקולים שעשינו בטעות בגיט.

פוסט שנועד לחלץ אותך ממצב בעייתי שהכנסת את עצמך אליו בגיט.

פוסט קצר שמסביר מה ההבדל העקרוני בין branch ל-tag בגיט.

7 טריקים ששינו את חיי המחבר של הפוסט הזה: תיקון אוטומטי של פקודות, ספירת קומיטים, חיפוש בגיט, צפייה בקובץ בענף אחר, ועוד הפתעות.

הסמסטר החסר: מדריך לגיט

מדריך שלם לתהליך עבודה של גיט וגיטהאב מתוך VSCode – אפשר ליצור pull requests, ליצור issues-ים, לשכפל repositories, לשתף פעולה עם אחרים, ועוד, בלי לצאת מ-VS Code.

תבניות ליצירת תיאורי commit-ים ואיך ליצור אותן

להפיק את המקסימום מגיט

מתכוני גיט

מונחים מבלבלים בטרמינולוגיה של גיט: fetch לעומת pull, או Switch לעומת Checkout, ועוד כהנה וכהנה.

כלי שמציג diff-ים בטרמינל בתצוגה כמו של גיטהאב

איך להחליף author של קומיט

פישוט של Git Squash

אתר שמוקדש לפקודות שמחלצות אותנו משטויות שעשינו בגיט

אתרים אינטראקטיביים

אתר מושקע שמלמד גיט באופן אינטראקטיבי. אמנם קוראים לו Learn Git Branching אבל הוא מלמד כל מה שקשור לגיט.

זה אתר עם רעיון ממש יפה: הוא שואל אותך מה אתה רוצה לעשות בגיט ואז נותן לך את הפקודה המתאימה.

כלי אינטראקטיבי שמסביר פקודות גיט

פוסטים שמדברים על גיט

הידעתם למה קוראים לגיט בשם הזה? גיט פותחה ע”י לינוס טורבאלדס, המפתח של לינוקס. משמעות המילה git באנגלית בריטית היא אדם לא נעים. לפי ויקיפדיה, כך הסביר טורבאלדס את בחירתו בשם הזה למערכת שהוא פיתח: “אני טיפוס אגואיסטי ולכן אני קורא למערכות שאני מפתח על שמי. קודם לינוקס ועכשיו git” (שימו לב שלפי הפתיל הזה ב-Quora, טורבאלדס לא נתו ללינוקס את שמה). אם תלכו לויקיפדיה תוכלו לקרוא על סיבות נוספות ואקרסטיכונים אחרים שמפרשים את שמה של גיט. תודה לשני פדידה על שתרמה לי את התוספת הזאת.

השוואה בין תהליכים שונים בגיט שעושים אותו דבר – הפוסט הזה משווה בין פקודות גיט שלכאורה מבצעות דברים דומים, ומסביר מה הייחוד בכל אחת. הפוסט משווה בין revert ל-checkout ל-reset, ובין merge ל-rebase. ויש גם תמונות להמחשה 🙂 . הפוסט הזה הוא חלק מסדרה שיש בה עוד פרקים מעניינים כגון כללי נימוס צוותיים בעבודה עם גיט וטיפים וטריקים.

אפרופו כללי נימוס, הפוסט הזה (בעברית! יש!) מפרט מאוד בעניין ההתחשבות בצוות שצריכה להיות בקומיטים ואילו פקודות גיט צריך לעשות לשם כך ואיך, בהתבסס על האמירה שהלוג של גיט צריך להיקרא כמו סיפור. יש שם גם קישורים לפוסטים קודמים של המחברת שמדברים על עניין ההתחשבות וסדרי העבודה שנובעים מזה.

הבנת ה-hash של גיט קומיט. זה לכאורה נושא פחות מדובר, והפוסט הזה מרחיב בו מאוד: ממה מורכב ה-hash, איך הוא יכול להשתנות, ואיך הוא משפיע על ה-repository.

הרצאה של חצי שעה על מאחורי הקלעים של גיט.

סדרה של סרטונים (בעברית! יש!) על גיט ותהליכים בו – הסברים על הפקודות ומה עומד מאחוריהן ואיך לבצע דברים בצורה אופטימלית. הסרטון הראשון מבקש לשנות את דרך החשיבה על גיט: במקום לחשוב על זה כמערכת ששומרת את השינויים שלי ומאפשרת לי בבוא הזמן לשלב אותם עם שינויים של אחרים, לחשוב על גיט כגרף. זה שינוי קונספט משמעותי, אבל הוא באמת עוזר הרבה יותר להבין מה קורה כשעושים commit, merge וכאלה.

סרטון של שעה על תהליכים מתקדמים בגיט.

איך להשתפר בגיט – פוסט עם הפניות למדריכים, ספרים, קורסים, ותכנים אינטראקטיביים

Cheat Sheet-ים:

Cheat Sheet קצרצר של גיט – אתר עם כמה פקודות גיט והסברים עליהן. אמנם אין פה כל הפקודות, אבל פיצ’ר נחמד שיש זה כפתור Copy ליד כל פקודה.

קובץ PDF  של Cheat Sheet של גיט. כאן יש הרבה יותר פקודות.

ה-Cheatsheet הזה מתחיל באיור, וממשיך בהסברים מפורטים על פקודות גיט שונות

Cheatsheet של git log

Cheatsheet של git branch

האם יש לכם פוסטים אהובים בנושא גיט? פקודות אהובות? אמירות או כללים? אשמח לשמוע!

תרגמתי את הפוסט ופרסמתי אותו במדיום בהפצת The Startup: A Resource for all Things Git

תמונה של דלעת (squash) מאת annca מתוך Pixabay

7 תגובות על “גיט למתעניינים, למיטיבי לכת וגם למתחילים

  1. וואו, המון ידע בנושא גיט.
    אני משתמש ב־GitHub Desktop. אף פעם לא באמת השתמשתי בהרצת הפקודות דרך ה־Command Line, זה הכרחי לדעתך?

    1. הי אלרון!
      תראה: מצד אחד, אם Github Desktop מספיק לצרכיך אז סבבה – אני לא מחזיקה בדעה שחייבים לכתוב פקודות מסובכות במסך שחור כדי להיות מתכנתים אמיתיים 🙂 . מצד שני, כן הייתי ממליצה להעיף בפוסטים פה, כי יש שם הסברים על דברים לא טריוויאליים לעשות בגיט שאולי לא היית חושב שאפשר לעשות וש-Github Desktop לא בהכרח מציע או מאפשר.
      זו עניות דעתי 🙂

    1. שלום מפתח, תודה רבה.
      זו באמת נראית אחלה סדרה, תודה!

  2. תודה לאה, על עוד פוסט מפורט ומקיף.
    אני לא עובדת בעצמי עם גיט, אבל חשוב לי לדעת שמתכנתים שאני עובדת איתם יודעים לנהל גרסאות ועבודת צוות.

    1. תודה לך, מעין, על התגובה. תמיד כיף לשמוע ממך.
      ואת צודקת לגמרי שאלה שני דברים חשובים שגיט באמת מאפשר. ואני חושבת שהמודעות לחשיבות הזאת בקרב המתכנתים עצמם הולכת וגוברת כל הזמן – לתחושתי המצב היום טוב פי כמה מהמצב לפני כמה שנים.

הפוסט סגור לתגובות.