סיוון

עידוד לנשים? עידוד לכולם!

הביטויים “העצמה נשית”, “עידוד נשים” ועוד ביטויים באותה רוח הם ביטויים שאני פחות מתחברת אליהם. אולי באמת יש נשים שזקוקות להעצמה או קידום, אבל האם אין גם גברים כאלה? והנשים שזקוקות לזה, האם תמיד הסיבה היא רק בגלל היותן נשים? ומה אשר לעידוד לפי מוצא, מקום מגורים, גיל – האם כל נתון דמוגרפי יקבל עידוד משלו? ומה עם אלה שזקוקים לעידוד בגלל נסיבות אישיות – הורים מאתגרים, חברים מגעילים, סתם אישיות פולנית – האם לעולם לא יהיה טרנד לעידודם?

לפני כמה שבועות ביקרתי במשרדה של נילי מוזס-בלוך, והייתה שם קולגה שלנו, ד”ר נירה שמעוני-איל. נירה הייתה באמצע סיפור על ביקור עבודה שלה בזלצבורג. נכנסתי בדיוק באמצע משפט שאמרה: “וחשבתי על הבנים שלי, בני עשרה, מה הם היו חושבים לו היו מעבירים להם סדנה על קידום נשים. מה זה היה מעניין אותם?! איך זה מדבר אליהם, בגילם? הם בטח היו חוזרים הביתה מעוצבנים ומקטרים לי שהם היו תקועים בסדנה שלא רלוונטית אליהם. ובכלל, מי קבע שצריך לעודד את כל הנשים ללכת למדע? זו תמונת המראָה של לא לעודד אף אישה ללכת למדע. צריך לעודד את מי שזה יכול לעניין אותה או להתאים לה. בוודאי שצריך לחשוף את כולם לזה, אבל מדד הצלחת העידוד לא צריך להיות אחוז הנשים ההולכות למדע אלא אחוז האנשים שמתאימים למדע שהולכים אליו”. אהבתי מה ששמעתי ולכן הרשיתי לעצמי להמשיך להקשיב.

נירה המשיכה וסיפרה איך התבקשה להכין סדנת עידוד נשים למדע, ובמקום זה הפכה אותה לסדנה לעידוד כולם. הרעיון כל כך מצא חן בעיניי, שמיד ביקשתי ממנה להתארח בבלוג שלי. אחרי שהתייעצה עם הסוכנות שמייצגת אותה ווידאה שהיא מקבלת תמלוגים נאותים (הוקרת תודה עולמית ממני נחשב תמלוג ראוי, לא?) היא הואילה בטובה להיענות להזמנתי.

וכעת אציג אותה כמו שצריך: ד”ר נירה שמעוני-איל היא ד”ר לפיזיקה. בעברה היא עבדה במרכז הננוטכנולוגיה של האוניברסיטה העברית וכך הכירה תחומים נרחבים בנושא. בשנת 2010 היא הגיעה אלינו למו”פ ומאז היא משמשת בין השאר כיועצת מדעית בתחום הננוטכנולוגיה ביחידת פיתוח התכנים של המרכז למו”פ באורט (יחידה מקבילה ליחידה שאני עובדת בה, יחידת טכנולוגיות אינטרנט) ומפתחת תוכניות לימודים בתחומי הננוטכנולוגיה.

לפני שאשחרר אתכם לקרוא, תודה רבה לירעם נתניהו מהאתר לשוניאדה על הסיוע ברשומה הזאת.

ועכשיו לאחר ההקדמות, קדימה הפועל:

סדנת “כל אחד יכול להיות מדען”
Seminar: Anyone can be a scientist!

בפברואר 2019 השתתפתי בכנס למורים ותלמידים בנושא ננוטכנולוגיה בחסות אוניברסיטת זלצבורג במסגרת הכנס התבקשתי בין השאר לתכנן ולהעביר סדנה של שעתיים לתלמידי תיכון בנושא Nan-O-Style – פרויקט “כל אחד יכול להיות מדען”. בסדנה השתתפו יותר מ-160 תלמידים ותלמידות בחציה ראשון, ו-80 בחציה השני. הסדנה הועברה ברובה בגרמנית.
הכוונה מאחורי הסדנה הייתה לעודד נשים לקריירה במדע מפני שכך נדרש מתוכניות אירופיאיות. האתגר היה בהתייחסות לקהל המורכב מבנות ומבנים כאחד, והדאגה שמסר כזה ישדר לבנים שהסדנה אינה מיועדת להם ומדברת עליהם. אמנם ברור שכל החברה מרוויחה אם נשים מוצלחות הופכות להיות מדעניות, אך ההרגשה הייתה שזה מסר קצת מורכב לסדנה של שעתיים בכנס המתמקד בננוטכנולוגיה. כפשרה, המסר היה “כל אחד יכול להיות מדען”, אך הדוגמאות שהובאו הן בנושא ההתייחסות לנשים כמדעניות, וכך גם נאמר לתלמידים מראש. כך שכן נמצא כאן התייחסות לנשים ומדע, אבל ההתייחסות נועדה לשמש כדוגמה ולא כמסר.

ההשראה לסדנה הייתה משני גורמים:

  1. סרטון SCIENCE CAPITAL – AN INTRODUCTION של King’s College, London שטוען שישנם 4 גורמים שמשפיעים על הסיבות שבגללן אנשים רואים את עצמם כמועמדים ללמוד מדעים:
    1. עד כמה הם יודעים מדעים
    2. מה העמדה שלהם כלפי מדע ומדענים
    3. עד כמה הם התנסו בעבודה מדעית
    4. עד כמה הם נחשפו למדענים.
  2. פעילויות מתוך פרויקט אירופאי בשם HYPATIA 2, פרויקט שפותח במיוחד כדי לעודד תלמידות ללמוד מדעים. (ותודה לאתי אורון ממוזיאון המדע ונילי מוזס-בלוך מהמו”פ שהפנו אותי אל גורמים אלה.)

הסדנה הייתה ברובה בגרמנית, ורק אני דיברתי אנגלית. מנחות הסדנה היו 3 מדעניות – ד”ר Gabriele Gadermaier, פרופסורית לביולוגיה מאוניברסיטת זלצבורג, ד”ר Sabrina Wildner שעובדת כחוקרת בחברה מדעית, ואנוכי – ד”ר לפיסיקה בעלת התמחות בננוטכנולוגיה: בעבר עבדתי כחלק מקבוצת מחקר באוניברסיטה העברית, וכיום עובדת בפיתוח תוכניות לימודים.

ההיגיון מאחורי תכנון הסדנה היה שכדי לעודד תלמידים ותלמידות לבחור בקריירה מדעית עלינו להשפיע על העמדה שלהם על מדע ומדענים (מכאן והלאה בכל מקום בו נשתמש במילה “תלמידים” הכוונה היא גם לתלמידים וגם לתלמידות. הקיצור הוא לשם נוחות הקריאה בלבד). לשם כך הגדרנו לנו מטרת-על: לברר עם התלמידים והתלמידות מצד אחד מה צריכות להיות תכונות של מדען, ומצד שני לעמת אותם עם הציפיות של החברה מהם ועד כמה הם מושפעים מכך, ולבסוף לעודד אותם להחליט אם הם מתאימים להיות מדענים לא על פי לחצי החברה, אלא לפי יכולותיהם.

כדי להגיע למטרה זאת פירקנו את התהליך לכמה שלבים:

  • לבדוק אילו הטיות חברתיות הם מרגישים בתחום קריירת המדעים, אילו הטיות באמת קיימות, ולאפשר להם לבדוק האם הם מושפעים מהטיות החברה האלה
  • לבדוק יחד עם התלמידים והתלמידות אמונות הקשורות לכישורים הנחוצים להיות מדענים (ומדעניות): אילו כישורים הם מאמינים שנחוצים כדי להיות מדענים טובים? האם יש להם הכישורים האלה? האם הכישורים האלה באמת נחוצים?
  • להכיר לתלמידים אפשרויות שונות במסלולי הלמידה ובמסלולי הקריירה הרלוונטיים ללימודי המדע, כדי לחשוף אותם לכך שלא מדובר ב”קריירת מדע” אלא במנעד רחב של קריירות המתאימות לטיפוסים שונים ולאילוצים שונים
  • לאפשר לתלמידים לחשוב ולהתבטא אשר לעתידם.

לשם כך קיימנו את הפעילויות האלה:

  1. הצבעה חשאית ובעקבותיה דיון האם התלמידים והתלמידות מאמינים שבחברה יש הטיה נגד מדעניות נשים
  2. הצבעה אישית האם לכל אחד מהם, ולמדעניות המנחות, יש כישורים המתאימים להיות מדען טוב (האפשרויות לכישורים נאספו על ידי המשתתפים)
  3. הצגת סיפורי קריירה של המדעניות המנחות
  4. משחק Kahoot הבודק ידע אשר לכמות הסטודנטיות והחוקרות באירופה ובאוסטרייה
  5. משחק מיון קלפים בקבוצות קטנות ככלי הבודק הטיות לא מודעות אשר לשאלה מהם המקצועות המתאימים לנשים
  6. קבוצות דיון בנושא: “איך אנו יכולים לוודא שהחלטות הקריירה שלנו לא יהיו מושפעות מהטיות החברה”
  7. סיכום על ידי נציגי קבוצות הדיון.

פירוט הפעילויות ותוצאותיהן

  1. ההצבעה החשאית:
    בכניסה לאולם הסדנה הוצבו קלפיות להצבעה חשאית מוקדמת: האם אתם מסכימים – כן או לא:

    1. יש המאמינים שגברים טובים יותר מנשים במדע וטכנולוגיה
    2. יש המאמינים שנשים פחות רציונליות מגברים ולכן פחות מתאימות לעסוק במקצועות STEM (ר”ת Science, Technology, Engineering, Math)
    3. יש המאמינים שנשים יכולות להיות תלמידות טובות, אך אין להן כישרונות מדעיים.

    תוצאות ההצבעה, אשר נחשפו בפני הקהל בתחילת הסדנה, הראו שהתלמידים והתלמידות האמינו שהחברה ברובה מאמינה שגברים טובים יותר מנשים במדע ובטכנולוגיה.

  2. בפעילות ההצבעה על הכישורים התבקשו התלמידים לשלוח בעזרת הטלפון כמה שיותר מילים וביטויים המשקפים בעיניהם מהם הכישורים שחשוב שיהיו למדענים טובים. המילים והביטויים נאספו על מסך מול התלמידים כענן מילים (בעזרת אתר answergarden).

    מתוך ענן המילים שנוצר נבחרו 10 כישורים מרכזיים, והתלמידים התבקשו להצביע האם יש להם הכישורים האלה. מצד שני, המדעניות עמדו מול התלמידים והצביעו גם הן. היה חשוב לנו שהתלמידים יראו שהתכונות שהם בחרו הן אולי של מדענים אידיאליים, אך לא הכרחיות כדי להיות מדעניות טובות.
    מתוך ההצבעה התברר שלרוב התלמידים היו הרבה מהתכונות שהם חשבו שדרושות כדי להיות מדען טוב. לאף תלמיד או תלמידה לא היו כל התכונות, ולא היו תלמיד או תלמידה בלי אחת מהתכונות. ההצבעה של המדעניות הראתה שגם למדעניות אין כל התכונות האלה, והדגשנו שגם את חלק מהתכונות למדנו במהלך הלימודים וההתמחות.
    המסקנה העיקרית היא שאין מישהו או מישהי שמושלמים להיות מדענים, ואין גם רק סוג אחד של טיפוס “מדען”.
  3. הסיפור שמאחורי הקריירה – סיפורים אישיים של 3 המדעניות המנחות. כל מנחה סיפרה כ-10 דקות על מהלך הקריירה שלה, מה היו הסיבות שהיא בחרה להיות מדענית, מתי היא הבינה שהיא רוצה להיות מדענית, מה היו הקשיים וההתלבטויות, ואילו בחירות היא עשתה במהלך הדרך. מטרת הפעילות הייתה שהתלמידים “יכירו” מדעניות, ויכירו גם מסלולים שונים כדי להפוך למדען. גם כאן הדגש היה שאין דרך אחת להפוך למדען או מדענית ואין בחירות הכרחיות כשאתה כבר מדען או מדענית.
  4. משחק Kahoot שבודק האם התלמידים יודעים מה אחוזי החוקרות והסטודנטיות בתחומי המדעים השונים באירופה ובאוסטרייה. המשחק בוסס על משחק דומה שפותח לפרויקט Hypatia, אשר הותאם לאוסטרייה בהתאם למידע שהופיע באתר Women in Science. רוב התלמידים היו מודעים לחוסר הסימטריה בין יכולות הנשים במדע ובין מיעוט ביטוי היכולות בשטח. לעיון בשאלות משחק Kahoot של פרויקט Hypatia , בקישור הזה.
    שאלת kahoot
  5. משחק בקבוצות. במשחק התבקשו התלמידים בכל קבוצה למיין קלפים מסוג IAT , משחק שנועד לזהות האם יש לנו הטיות לא מודעות אשר למקצועות שמתאימים לנשים. מטרת הפעילות לזהות שלכולנו יש הטיות שאינן מודעות, גם אם אנחנו חושבים שאין לנו. התלמידים אכן היו מופתעים מההטיות שהם גילו אצלם. את המשחק ניתן למצוא בגרסה מקוונת ב-gender science IAT ובגרסה להדפסה.
  6. קבוצות דיון: התלמידים בקבוצות דנו בשאלה – “מה אנחנו יכולים לעשות כדי לוודא שהחלטות הקריירה שלנו לא יהיו מושפעות מהטיות הסביבה”. לאחר הדיון בקבוצות, נציגי הקבוצות הציגו במליאה הן את תוצאות המשחק והן את מסקנות הדיון הקבוצתי שלהם. למרות שהדיון היה בגרמנית, ניכר היה שהדיון היה ער.

כיוונו את הפעילות כך שבסוף תהיה המילה האחרונה של התלמידים דווקא, ואנחנו רק הודינו להם. המטרה בכך הייתה ליצור תובנה אצל התלמידים שמכאן והלאה המצב אינו תלוי אלא בהם, והכדור בידיהם להוביל את השינוי העתידי.

התלמידים השתתפו בצורה מלאה בפעילויות, והורגש שהם מרגישים מעורבים ותורמים. ההרגשה הייתה שגם הבנים (כשליש מהקהל) וגם הבנות (כשני שלישים מהקהל) הרגישו שהפעילות רלוונטית להם. במשוב, התלמידים הביעו שביעות רצון גבוהה מהסדנה.

התמונה המלווה של אנשים מגוונים נוצרה על-ידי freepik.

4 תגובות על “עידוד לנשים? עידוד לכולם!

  1. *גילוי נאות: גם אני לא אוהבת את המונח “העצמה” (וגם לא את המונח “אוכלוסיות מוחלשות”. הנה אמרתי את זה ונשארתי בחיים), ובאוירת רעות זו ישבתי לקרוא את הפוסט.

    המציאות היא שיש פחות מדעניות ממדענים, וכנראה זה לא שייך רק ליכולותיהן הבסיסיות אלא גם לבחירתן – המושכלת או הלא, המוצדקת או הלא. כלומר, אם עומדים לפני בן ובת בעלי אותם כישורים מתאימי-מדעים, הסבירות שהוא יבחר במקצוע מדעי גדולה מהסבירות שהיא תבחר בכזה. כמובן, אפשר להגיד שזה ממש לא נורא, אבל זה מסביר את הנטיה האירופית (וגם הישראלית) לכיוון “עידוד בנות”.
    ואנחנו יודעים שיש הבדלים בין בנים לבנות. אחד הבולטים שבהם הוא יחסם להצלחה ולכשלון: בעוד שבנים נוטים לייחס הצלחות ליכולותיהם וכשלונות ליד המקרה, בנות נוטות לעשות בדיוק את ההיפך. בין אם זו נטיה טבעית ובין אם נרכש, צריך לחשוב עליה בהקשר של סדנה כזו, ופה אני תוהה: אהבתי את הפעילות, שבנויה היטב, באופן הגיוני, ושמשאירה את התלמידים עם ההבנה החשובה שהכדור בידיים שלהם. השאלה היא מה יסיקו מפעילות כזו בנים ומה יסיקו בנות, והאם – בהתחשב בשונות – היה פה עידוד שווה לשני המגדרים. לא יודעת שלא, רק לא בטוחה שכן.

    1. הי רחל, אני בהחלט מסכימה איתך בכך שיש צורך ברור ודחוף לעודד בנות המתאימות לכך ללמוד מדעים.

      עם זאת, אני לא יודעת אם דווקא ההבדל שאת הבאת הוא זה שמשמעותי לבנות. אני חושבת שהמסר החברתי, למשל שתחום כמו פיזיקה הוא פשוט לא רלוונטי לנשים, הוא הרבה יותר משמעותי. ההערות שאני מקבלת בתור אישה שהיא גם ד”ר לפיזיקה הן לא “מרושעות”, אבל מתישות, ובכלל, העובדה שרבים מגיבים בהפתעה היא בסופו של דבר קצת מעיקה.

      בנוסף (והכוונה שלי אינה הצטדקות, אלא הבהרה) הסדנה הוגדרה מראש כסדנה של שעתיים עם קהל מעורב שבא לשמוע על ננו-טכנולוגיה, ובסדנה כזאת צריך להחליט במה אפשר לטפל ובמה לא. בסופו של דבר, בחרנו לטפל במה שמאפשר התייחסות קצרה אך ומשמעותית (אנחנו מקווים) בתנאים האלה. לצערי, אין שום מעקב אחרי התוצאות של הסדנה, פרט לכך שהתלמידים נשאלו אם היו מרוצים, ואין לי מושג אם היא הועילה או לא.

      ובכל זאת, נקודת אור קטנה, והיא שכן התייחסנו בסופו של דבר באופן מובלע להתמודדות עם הצלחה וכישלון. כשביקשנו מהתלמידים לציין תכונות של מדען אידיאלי, הועלו גם תכונות כמו התמדה והתמודדות עם כשלונות, ושלושתנו (הכוונה למדעניות שהנחו את הסדנה) הגבנו אותו דבר – באמירה שזה דבר שלא בהכרח היה לנו מראש, וזה דבר שלומדים.

      לגבי עידוד לשני המגדרים, סך הכל היתה הטייה לכיוון עידוד נשים: משחק מיון הקלפים שם דגש על הנושא של הטיית החברה בנושא הקשר בין נשים/גברים ותחומי קריירה, זה אמנם הוצג כדוגמה בלבד להטיות חברתיות, אך זאת הדוגמה היחידה שהוצגה. ובנוסף העובדה שהבאנו סיפורי חיים של מדעניות ולא של מדענים לדעתי נתנה נטייה לדחיפה של בנות, שזקוקות גם לראות יותר דוגמאות של נשים בתחום, וגם לשמוע איך אפשר בכלל להתמודד עם קשיים המאפיינים פיתוח קריירה מדעית לצד הקמת משפחה צעירה (מצד האמהות).

  2. הי נירה,
    מסכימה אתך שהמסר החברתי הוא חלק עצום בעניין (ואולי גם האמהות). לגבי ההבדל שציינתי, לא דיברתי עליו כעל הגורם להבדל בבחירה, אלא כגורם שיוביל לכך שסדנה שמציפה פוטנציאל עשויה לעבוד יותר אצל בנים מאשר אצל בנות.

    אבל אני חושבת שהאסימון באמת ירד לי כשכתבת שההערות על היותך פיזיקאית אינן מרושעות, הן פשוט מתישות.
    נזכרתי בגיסתי, שאחרי 40 שנות עבודה כשכירה במשרד עורכי דין, פתחה משרד עצמאי בבית. הטלפונים בנוסח “אפשר לדבר עם עורך דין ש’?” והתשובה “עורכת דין ש’ מדברת” היו דבר יום ביומו. זה שיעשע אותה, אבל בדיוק כמו שכתבת – זה גם התיש. ההנחה שהאשה המשיבה לטלפון היא מזכירתו של עורך הדין הפכה מגוחכת עוד יותר בתקופה שהעסיקה מזכיר.

    ועל זה בהחלט ענתה הסדנה (ולא היית צריכה להצטדק, ולמרות זאת אני אומרת) – כי היא דיברה על מדענית כעל משהו פשוט, יומיומי, שאין בו הפתעה. וכשחשבתי על זה, אחרי שקראתי את התגובה שלך, אמרתי לעצמי: וואלה, נכון. גם הבנים צריכים להתייחס בשוויון נפש אל הפיזיקאית, ולא רק הפיזיקאית-בפוטנציה. ואם מהסדנה הזו הבנים הם אלה שהפנימו את המסר אפילו יותר מהבנות – מה אכפת לי? זה מסדר חשוב, צריך אותו, והוא בסך הכל משלים את העבודה (הנוספת, שאני עדיין חושבת שצריכה להיעשות בנפרד) עם הבנות, באופן המתאים להן.

    ועוד משהו עלה לי כשקראתי את התגובה. שמחתי שהיה גם לא-עידוד לכולם, כמו עידוד. זאת אומרת, לא כל אחד צריך להיות מדען. זה בסדר גמור שיש אנשים שלא פונים למחקר בפיזיקה (ואת זה אני אומרת אחרי קרוב לשלושה עשורים שאני נשואה לאחד שדווקא כן פנה לשם). ומה שעשיתן, שחידדתן את ההבנה שלא בהכרח נולדים עם תכונות מתאימות, שיש תכונות שמפתחים אותן – זו נקודת אור גדולה מאד (חושבת בהקשר זה על הספר הנהדר של קרול דוויק, “כוחה של נחישות”) וגם יש תכונות שלא יהיו לנו, וזה בסדר, אם אנחנו יודעים עם מי לעבוד, כך שישלים את מה שחסר אצלנו.

    1. הי רחל, תודה שהתייחסת לכל מיני האספקטים של הפוסט (וגם לי יש סיפורי לא-חשבו-שאני-מתכנתת!).
      דעותייך, כרגיל, מעניינות מאוד וכתבת אותן בצורה נעימה. השארת לנירה ולי חומר למחשבה 🙂

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.