טבת

נשים בטכנולוגיה

התלבטתי קצת לפני שהחלטתי לכתוב את דעתי על הנושא הזה, ראשית מפני שכל עיסוק בנושא של (אי) שוויון בין מגדרים נוטה לגרור עימו אי הבנות (כי אף דעה היא לא שחור/לבן, ומטבע הדברים קשה יותר להסביר עמדות מורכבות וקל מאד להבין אותן שלא כראוי), ושנית מפני שמשום מה הוא גורר תגובות מאד להוטות, בין בעד ובין נגד.
אבל למרות ההתלבטויות החלטתי לכתוב על זה, ותקוותי היא שהמניעות שמניתי תהיינה מינימליות ולא מזיקות. לא נורא אם מישהו יגיד לי: “כן, אני לגמרי מסכים איתך, גם אני חושב שפילים ורודים צריכים להיות מחוץ לחוק” 🙂 . ואשריי שזכיתי וב”ה התגובות כאן הן מתורבתות ואינטלגנטיות. תודה לכם!
ועוד הקדמה אחת: אינני כותבת את דעתי כדי לשכנע מאן דהוא. אני יודעת שדעתי היא דעת מיעוט, ואני חיה עם זה בשלום ואינני מחפשת (ולרוב גם אינני מוצאת 🙂 ) לה תומכים רבים. אז גם אם אתם מתנגדים לדעה שלי מכל וכל – אל תרגישו שאני מנסה לשכנע אתכם אחרת, ואודה לכם מאד אם גם אתם לא תנסו לשכנע אותי 🙂 אין לי בעיה עם הבעת דעה מנוגדת לשלי, ובלבד שיהיה לגיטימי בעיני מי שמביע אותה אם לא אקבל אותה 🙂
ולענייננו:
הדעה שלי על “נשים בטכנולוגיה” היא שלהגדיר נושא כזה – “נשים בטכנולוגיה”, זה כמו להגדיר “שמאליים בטכנולוגיה”, או “כחולי עיניים בטכנולוגיה” – סוג של נסיון לקשר בין איזשהו מאפיין חיצוני של אדם, לבין המקצוע שלו. אני אמנם מסכימה שיש מאפיינים אנושיים שיש להם קשר למקצוע, אבל מגדר ממש ממש לא נתפס אצלי ככזה.
יתכן שזה נובע מכך שמעולם לא נתקלתי במחסום מקצועי שנבע מהיותי אשה. איש מעולם לא אמר לי שאינני יכולה ללמוד מתמטיקה או כל מקצוע ריאלי אחר ברמה של 5 יחידות בגלל שאני בת, ואיש מעולם לא הרים גבה כשהלכתי ללמוד כלכלה ומדעי המחשב, על אף שבשתי מחלקות אלה הרוב המכריע של הסטודנטים היה גברי. גם במקום העבודה שלי, אינני מוצאת מחסומים – מתוך 7 מתכנתים רק אחד הוא גבר. מעולם לא שמתי לב אם קולגות שאני פוגשת בכנסים הם גברים או נשים. פשוט לא חשתי אי פעם שיש לזה משמעות. הרבה יותר מעניין אותי אם האנשים שאני עובדת איתם הם חכמים, חרוצים, נחמדים – סוג של דברים שאדם יכול לעבוד עליו ולשנות, לא איזשהו נתון גנטי שהם נולדים איתו. אני לא רואה איך היותו של אדם אשה יכול לעשות אותו יותר או פחות מתאים לעבודה בתחום מסוים.
עם זאת, יש אנשים החושבים שיש עניין לבדוק מה אחוז הנשים העוסקות במקצועות טכנולוגיים, והמסקנה שהם מגיעים אליה היא שהאחוז נמוך מדי. ההסבר שהם נותנים לנתון זה הוא שנשים מקבלות מסרים חברתיים המרפים את ידיהן לגבי היכולת שלהן להתמודד עם מקצוע טכנולוגי.
אני מוכנה לקבל שיתכן שזה קורה, על אף שלא נתקלתי בזה בעצמי, אבל מה שמפריע לי הוא הפתרון שמנסים לתת לבעיה: אפליה מתקנת. זה מפריע לי משתי סיבות: א) זה לא הגון, ו-ב) לא נראה לי שזו הדרך להשיג את המטרה. זה לא הגון מפני שאפליה היא אפליה. המילה “מתקנת” לא יכולה להכשיר את השרץ: כל אפליה, שלו נעשתה בעד גברים היתה מקוממת אותך, צריכה לקומם אותך כשהיא נעשית בעד נשים. והיא לא יכולה להשיג את המטרה – כי זה קורה בשלב מאוחר מדי.
עם זאת, הדעה שלי גורמת לי אי נוחות, מפני שאני מרגישה אולי אני אגואיסטית, או כפויית טובה. אולי הסיבה שבגללה לא נתקלתי באפליה נגדי היא בגלל דורות של פמיניסטיות שנלחמו למעני, וכעת כשהגיע תורי, אני לא מוכנה לצאת למאבק למען נשים אחרות. אולי בגלל שאני לא חשה בבעיה, קל לי להתנגד לפתרון, ואני בעצם פוגעת באחיותי למגדר. מה שמגביר את אי הנוחות שלי הוא שמעולם לא פגשתי אשה שהביעה דעות כמו שלי.
לכן מה מאד שמחתי כשקראתי לפני כמה חודשים בבלוג של לאה ורו, פוסט על דעתה על נשים בטכנולוגיה, ובו היא הציגה עמדה מאד דומה לזו שלי, אבל בשפה רהוטה הרבה יותר. כמובן, כמו שהקדמתי בדבריי, יתכן שאינני מבינה נכון את עמדתה, ויתכן שאני מפרשת חלק מהדברים שהיא אמרה באופן שמתאים לי. אני מקוה שאין זה המקרה, אבל גם אם אכן עמדתה אינה עמדתי בדיוק, אני די בטוחה שיש נקודות חפיפה בינינו, והן משמחות אותי.
לכן ברשותכם אביא כאן כמה פסקאות מתוך הפוסט שלה, בהן היא מרחיבה כמה נקודות שהעליתי כאן, וכן מוסיפה דברים שלא אמרתי. עם זאת, אני ממליצה לקרוא את הפוסט שלה במלואו, כי היא מעלה שם עוד נקודות מעניינות (כמו דוגמה למצב שבו אפליה מתקנת משיגה את המטרה ההפוכה; דעתה על כנסים לנשים בלבד; העובדה שאם יש אפליה, היא לא מוגבלת רק לתחום הטכנולוגיה ).
בפסקאות הראשונות היא מדברת על שוויון באופן כללי – למה הנסיון להכניס נשים בכח הוא חסר משמעות, ומי עוד צריך להשתנות כדי שאכן יהיה שוויון (רמז: לא הגברים).

אם אדם הוא דמות טובה לחיקוי, אז הוא דמות טובה לחיקוי לכולם, ללא הבדל מגדרי. מעולם לא היה לי אכפת אם לדמות-לחיקוי שלי יש עיניים כהות כמו שלי, אז למה שיהיה לי אכפת אם הוא מאותו מגדר? זה חסר משמעות באותה מידה. כל הרעיון שנשים זקוקות לדמויות נשיות לחיקוי נובעת מהמחשבה שמגדר הוא מאפיין חשוב במיוחד שמגדיר מי אתה. אני קוראת תיגר על המחשבה הזאת.

למרבה הצער, רוב הנשים לא רואות איך האפקט הפטריארכלי משפיע עליהן. הן מאמינות שהוא משפיע רק על גברים ושרק על הגברים להשתנות. העניין הוא, שאם אנחנו רוצים אי פעם להגיע להיות חברה שוויונית באמת מבחינה מגדרית, אנחנו צריכים בראש ובראשונה להלחם באפליה המינית בתוכנו, וזה נוגע לשני המגדרים.

בקטע  הנ”ל אני אוהבת בעיקר את ההתייחסות שלה לעובדה שגם נשים מושפעות מהאפקט הפטריאכלי. אני לא בטוחה שאני שותפה לשאיפה שלה להגיע לחברה שוויונית מבחינה מגדרית. לא שאני מתנגדת לזה, אלא שאני עדיין לא סגורה שזה נכון ושזה אפשרי. זה נושא קצת יותר רחב מאשר “נשים בטכנולוגיה”, ולכן אני מעדיפה לא להכנס אליו כאן.

במקרים רבים, מה שנתפס אצלנו כאפליה מינית, הוא פשוט קטלוג מוטעה: אם אינך פוגש נשים רבות בעלות נטיה טכנית, המוח שלך נוטה לשים לב לתבנית הזאת. זה קורה אפילו לנשים, ואני מכירה כמה שהיו אמיצות מספיק להודות בזה. במקום לבייש אנשים, יעיל יותר פשוט לשנות את התבנית מלכתחילה. מה שמביא אותנו לחלק הבא.

וכאן היא מסבירה מה לדעתה הדרך להביא יותר נשים לטכנולוגיה:

אני לא מאמינה שזה יקרה בעזרת תיקונים מהירים, כמו אלה שרוב היוזמות של נשים בטכנולוגיה מתמקדות בהן. אפשר להשיג תוצאות טובות, או תוצאות מהירות, אבל לא את שתיהן.

כמובן, זה יקח שנים של מאמץ מרוכז, אז זה לא אטרקטיבי לפעילים שאפתניים של שויון מגדרי. אתם רוצים עוד נשים ב-STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה)? תתחילו מוקדם. למדו את הבנות שלכם להיות יצירתיות, לבנות דברים, לפתח כישורים אנליטיים. למדו אותן שהן יכולות להיות מדהימות. אמרו להן שהן חכמות, שבחו את הכישורים שלהן, לא רק את המראה שלהן. נסו להרחיק אותן מצעצועים ומדיות שמנציחות את התפיסה המסורתית של נשים. חנכו הורים אחרים. כן, זה יקח לפחות דור, אבל אני בטוחה שאם זה ייעשה נכון, התוצאות תהיינה יותר משמעותיות מכל ארועי-הנשים האלה ביחד.

כמובן שהנושא של ההבדלים בין המגדרים הוא גדול ורחב יותר. אני לא חושבת שאצליח לכתוב כאן את דעתי בנושא, גם מפני שזה משהו מורכב, וגם מפני שהנושא עדיין בהתהוות אצלי. אני מרגישה שמדי פעם אני משנה חלק זה או אחר של הדעות שלי, ואני עדיין לא מוכנה להנציח את דעתי הברורה והחד-משמעית על הנייר 🙂 . אבל זוהי תמצית עמדתי בתחום המוגבל של נשים וטכנולוגיה, ותודה שהקשבתם.

תגובה 1 על “נשים בטכנולוגיה

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.