למי שלא היה כאן בשבועיים האחרונים – תקציר: לפני כשבועיים החלפנו את עורך הטקסטים במערכת הניהול של כליקיט3. ההחלפה היתה אמורה להיות שדרוג, אך היא לוותה במספר תקלות משמעותיות. במשך שבועיים אלה טיפלנו בחלק מהתקלות, אך עדיין היה חוסר שביעות רצון מצד חלק ממשתמשי המערכת, ולכן הפתרון שהגענו אליו הוא “וגר זאב עם כבש” – העורך הקודם והעורך החדש יושבים זה לצד זה במסך הטקסטים של מערכת הניהול, וכל מנהל-אתר/ מזין-תכנים יכול לבחור אם לערוך את הטקסט שלו עם זאב או עם כבש (כמובן שכל אחד יחליט בעצמו מיהו הזאב ומיהו הכבש…)
ועכשיו נתחיל מההתחלה…
מוטיבציה
במשך שנים רבות היה עורך אחד ויחיד בכליקיט3 – עורך של חברת מייקרוסופט. הוא הכיל את כל הכפתורים המוכרים מ-Word, וגם כמה כפתורים מיוחדים למערכת שלנו: כפתור הוספת אינטראקציות, כפתור יצירת קישור למטלת LMS, כפתור של ציור חופשי. בקיצור, אידיליה.
יום אחד, יצא לשוק דפדפן חדש : אינטרנט אקספלורר 7. מיד עם יציאתו לשוק הוחלט שחלק מחברי הצוות ישדרגו את דפדפנם לגרסה החדשה, כדי להתנסות בו עם מערכת הכליקיט ולתקן בעיות אם ישנן. ואכן לאחר זמן קצר התברר שקוד ה-JavScript של העורך אינו תואם את הסטנדרטים של הדפדפן החדש, ומספר כפתורים מקפיצים הודעות שגיאה. מהר אצנו-רצנו ותיקנו את השגיאות כדי שכולם יוכלו להשתמש בעורך בכל גרסאות אקספלורר, והשקט שב לאזורנו. זה היה הרמז הראשון כי זמנו של עורך לא סטנדרטי עומד להסתיים, והתחלנו לחשוב מה לעשות.
ובכן, זמן מרובה למחשבה לא היה לנו, מפני שאך סיימנו להתמודד עם IE7, צצה וקפצה לה מערכת הפעלה חדשה: Windows Vista. כאן לא עזרו לנו תחבולות שונות בעורך – מערכת ההפעלה אבחנה את העורך כיצור עוין מבחינה אבטחתית, ואנחנו היינו מוגבלים ביכולת שלנו לשנות את דעתה בגלל הקוד המורכב של העורך.
בשלב ההוא עדיין לא שקלנו הכנסת עורכים אחרים מלבד זה של מייקרוסופט. היתה תחושה של – זה העורך שלנו ואיתו ננצח. עם זאת, כדי לתת פתרון למשתמשי ויסטה, עמדה לרשותנו מתכנתת מדהימה, והיא קיבלה על עצמה לכתוב עורך שיתאים לסטנדרטים. חיש קל ניגשה לעבודה, ותוך מספר שבועות עמד על רגליו עורך סטנדרטי, המכיל את הכפתורים העיקריים הנחוצים לערכית טקסט באינטרנט, ועובד בכל מערכות ההפעלה ודפדפני האינטרנט (כן, גם פיירפוקס!). האם הגענו אל המנוחה ואל הנחלה? ממש לא – התברר שהכפתורים שלא הספקנו ליישם בעורך החדש (המכונה במחוזותינו “העורך הקל”) – כגון אותם כפתורים מותאמים למערכת כמו אינטראקציות ודומיו – היו מאד חסרים למשתמשי המערכת, והגבילו מאד את שימושם בעורך הקל. הבנו שהפתרון הזה הוא זמני בלבד. עם זאת, העורך הזה בכל זאת קיבל עדנה כאשר החלטנו להשתמש בו גם במקרים שהכותב גולש בדפדפן סטנדרטי, כגון פיירפוקס, וכך הוא הוכנס כעורך בין השאר גם לפורומים ולתגובות, לשמחתם הרבה של הגולשים הסטנדרטיים.
הקש ששבר את גב הגמל היה לא אחר מאשר אינטרנט אקספלורר 8. מיד עם יציאתו לשוק בדקנו בו את העורך, וראינו שגם הוא, כאחיו 7, סרב לתמוך בעורך בלתי סטנדרטי, אך הוא הוסיף חטא על פשע – הוא לא שלח לקוד זיהוי ברור של זהותו, ועל כן היה קשה מאד לזהות משתמשי אקספולרר 8 ולהגיש להם את העורך הקל. לאחר עבודה קשה הצלחנו למצוא דרך לזהות את אדון 8, אבל הבנו שבגרסה הבאה של אקספלורר שוב תיווצר הבעיה, והחלטנו לשים לעניין סוף – הקש הזה גרם לנו להחליט לעבור לעורך מלא וסטנדרטי לחלוטין. בשלב זה של חיינו המקצועיים כבר היינו אחרי הקמת מערכת כליקיט לייט, ואחרי הטמעת מערכת וורדפרס אצלנו, ולכן היתה לנו כבר היכרות עם עורך כזה – TinyMCE. מצאנו מתכנת שיודע היטב JavaScript שיוכל להוסיף לעורך הנפלא הזה את הכפתורים המיוחדים למערכת שלנו, ויצאנו לדרך.
היישום – עם באגים
לאחר חודשי עבודה אינטנסיביים של אותו מתכנת, הצורך לשדרג כבר החל לנשוף בעורפנו – פורום כליקרס התמלא הודעות של משתמש ויסטה ואקספלורר 8 אשר לא יכלו לעבוד עם העורך הישן, והעורך הקל היה חסר מדי עבורם. כמו”כ התבשרנו כי מייקרוסופט דוחפת את IE8 בכל העדכונים שלה, והיתה תחושה כי בקרוב כל משתמשי הכליקיט יעמדו מול שוקת שבורה. לכן אצנו-רצנו, העלינו את עורך TinyMCE בניהול הטקסטים, ונשמנו לרווחה – כעת הצלנו את משתמשינו היקרים מתהומות התסכול!
(אנחת רווחה)
אך לא. לא זו בלבד שמלקוחותינו לא נשמעה אנחת רווחה, אלא שהחלו להישמע קולות מצוקה: במסגרת התאמת העורך למערכת הכליקיט, יישמנו בו את הפלגאין המאפשר העלאת תמונות. בבדיקות שלנו וידאנו כי תמונותהמצורפות לטקסטים אכן מועלות לשרת, אך שכחנו לבדוק שהן גם נשארות שם…
עוד זה מדבר וזה בא: גילינו כי TinyMCE אינו מסוגל להתמודד עם רבים מהטקסטים שנערכו בעורך המייקרוסופטי. העורך המייקרוסופטי – בהיותו בלתי תואם סטנדרטים – היה מאד סלחני כלפי התוכן שנכנס אליו, ואיפשר גם את ה-HTML המזוויע ש-Word מייצר. TinyMCE, פדנט שכמותו, לא עמד בזה. כאשר ניסו לערוך בו טקסטים שכבר היו במערכת – הוא חתך אותם על ימין ועל שמאל (מאחר שהוא שואף לייצר HTML סטנדרטי ככל האפשר, העורך פשוט מנקה את התוכן שמכניסים אליו, וכמובן שנקיון זה אינו תמיד לרוח מזין התוכן….), הוסיף ריווחים היכן שלא צריך, ובאופן כללי השתדל לשדר מסר של אי שביעות רצון גדולה מהטקסטים שמבקשים ממנו לערוך…
בקיצור, ראינו שהעורך הנפלא והמהולל, המתפקד לשביעות רצון כולם בכליקיט לייט ובוורדפרס, חווה קשיי קליטה קשים במערכת כליקיט3.
היישום – ללא באגים?
האם הסיבה היחידה לקשיי הקליטה היו הבאגים? קצת קשה לומר, מאחר שהתלונות בעניינים הנ”ל תפסו את מירב זמננו. אולם בד בבד עם באגים אובייקטיביים אלה, נשמעו גם תלונות שמישות – הזזנו את הגבינה של מזיני התכנים. אם לכאורה לעורך החדש ישנם כל הכפתורים של העורך הישן, עדיין קיימים הבדלים – חלונות העלאת התמונות, יצירת האינטראקציות, הוספת התמונות – כולם שונים מעורך לעורך. ולא תמיד קל להתרגל לשינוי – במיוחד עבור אותם משתמשים שלא חוו כל בעיה עם העורך הישן. האם לא הבינו: אם זה עובד, למה נגעו בזה?
הפסקת אש
לכן הוחלט באופן זמני (עם אופציה לנצחיות) לתת למזיני התכנים את שני העורכים בבת אחת, ולאפשר להם לבחור באיזה מהם לערוך את תכניהם. כעת ישנם שני כפתורי עריכה – “עריכה בעורך ישן”, ו”עריכה בעורך חדש” (השמות עדיין ניתנים לשינוי, מי שרוצה להשפיע יכול להצביע). ממעט התגובות שיש בפורום, נראה שזו החלטה שהרגיעה את הרוחות.
ואחרי זה?
מי יודע? זה מה שכיף בעבודה עם אנשים – אתה אף פעם לא יודע מה יהיה הסוף. ימים יגידו.