תמוז (7)

ספרי מחשבים?

נראה שפחות ופחות מתכנתים קוראים ספרי מחשבים. אני יכולה להעיד על עצמי שאת רוב הידע שלי אני רוכשת ע”י קריאת בלוגים ומאמרים. אמנם מפעם לפעם (זה יוצא פעם בשנה בעצם – לכבוד יום הולדתי) אני מבקשת שיקנו לי במתנה ספר על תכנות. בשנה שעברה זה היה The Pragmatic Programmer (המוצלח והמומלץ מאד), והשנה זה Code Complete (שטרם קיבלתי אותו בגלל שביקשתי אותו מהצוות, ובצוותנו יש מסורת שלפיה אי אפשר לקבל מתנה אם לא עברו לפחות 3 חודשים מאז היומולדת…). שני הספרים האלה לא מלמדים משהו ספציפי בתכנות: לא איך ליישם תרשים זרימה; לא 0 דרכים שונות למיון מערכים, או איך לתכנת בשפה מסויימת. שני הספרים האלה הם תאורטיים, ומדברים על תכנות באופן כללי: איך לכתוב קוד שיהיה ברור לקריאה, איך לתכנן וליישם פרוייקטים בתכנות, ובאופן כללי איך להיות מתכנת מעולה. ומדוע אינני קוראת ספרים המלמדים טכניקה ספציפת, למשל ASP.NET? בשורה התחתונה – מפני שהטכנולוגיה מתקדמת מהר יותר ממהירות הוצאת ספרים.
סקוט מיצ’ל כתב פוסט על ספרי מחשבים שמלמדים טכניקה ספציפית, אבל לא מצד מי שקורא, אלא מצד מי שכותב. מיצ’ל כתב ספרים בנושאי ASP ו-ASP.NET, ובפוסט שלו הוא מדבר על הרעיון של הוצאת מהדורות נוספות של ספרים. הוא משווה את נושא המהדורות בספרי מחשבים, למהדורות בספרים לימוד במקצועות אחרים (כמו מתמטיקה), ומגלה שיותר כלכלי להוציא ספרים רגילים. וכל כך למה? הוא מתאר את תהליך הוצאת מהדורה נוספת ע”י סדרת הצעדים הבאה:

      1. מתקנים כמה שגיאות כתיב מהמהדורה הקודמת
      2. מחליפים כמה מה”בעיות לדוגמה”
      3. דואגים שמרצים או מנהלי בתי”ס ידרשו מהתלמידים לרכוש את המהדורה החדשה ביותר
      4. רווח!

    מיצ’ל מספר שלמרות שכתב 7 ספרים בנושאי ASP ו-ASP.NET, לא היו לו הזדמנויות רבות לעבוד על מהדורות שניות. האתגר בטכנולוגיות מחשבים הוא שהן משתנות בצורה כל כך קיצונית באופן כל כך מהיר, ש”מהדורה שניה” כבר מתייחסת לטכנולוגיה לגמרי אחרת עם מאפיינים חדשים לגמרי, המצריכים לשכתב לחלוטין את המהדורה הקודמת. הוא מתאר בפירוט (ואני חוסכת לכם את זה) את השינויים שעברו על ASP.NET, ולמה אי אפשר היה כמעט לכתוב מהדורות שניות לספרים בנושא הזה. הוא מסיים את הפוסט הזה במשפט מפוסט ישן שלו (משנת 2003): If your dream is to become a rich man, don’t write computer trade books…

    אז מה לקרוא, אם בכלל? כזכור, כתבתי כאן לא מזמן על stackoverflow, שהוא מיזם המסתמך על זה שמתכנתים לא קוראים. אבל כמובן שלא ניתן להניח ששני היזמים עצמם – ספולסקי ואטווד – אינם קוראים. להפך – לא זו בלבד שהם קוראים הרבה, הם גם ייחדו את פודקאסט מס’ 12 להמלצות על ספרים למתכנתים. הם ביססו את ההמלצות על רשימת קריאה שהחברה (company, לא girlfriend) של יואל נותנת למי שמשתתף בתכנית האימון למנהלי תוכנה שלה. אז אפשר פשוט לעבור על רשימת הקריאה הזו. ואפשר גם להאזין לפודקאסט באותו זמן, ולשמוע מה יש לשני החבר’ה האלה לומר על כל אחד מהספרים. ומי שאין לו זמן, יכול להכנס לתקציר של הפודקאסט כדי לראות רשימה של 8 הספרים ההכרחיים. לאטווד יש גם פוסט על זה שמתכתנים לא קוראים, עם רשימת המלצות משלו, ועם קישור ל-LibraryThing שהוא דבר חמוד כשלעצמו. אני מתכוונת להוסיף ל-wishlist שלי באמאזון כמה ספרים מהרשימה הזו. “כן נזכה לשנה הבאה…”

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.