כסלו (7)

חוויות מיום השימושיות

רשמים מיום השמישות הבינלאומי.
השנה, לעומת 2 השנים הקודמות בהן התקיים כנס ביום השמישות הבינלאומי היה שונה.
אולי זה השינוי בניהול (תומר שרון שפרש) או כי הגיע הזמן לשנות את הפורמט. לא עוד אריאל אשל בהרצאה על אתר ישראלי זה או אחר שלא עומד בכללי השמישות ולא עוד פאנל של מומחים השופטים מוצרים שונים.
שלא תבינו לא נכון – אני לרגע לא מזלזלת בכנסים הקודמים ובשניהם הועשרתי ונהניתי, אבל השנה הייתה תחושה של שינוי כיוון. אמנם לא כל ההרצאות היו במבט ראשון קשורות לשמישות אבל במחשבה שנייה הן היו קשורות מאוד לכיוון אליו עולם האינטרנט מתכוונן ולקשר בין מגמות אלו לשמישות.
להלן סקירה מקוצרת (אבל ממש ממש מקוצרת) של ההרצאות שהיו (אתוודה שלא הייתי בהרצאה הראשונה ולא באחרונה).
חשיבה דיגיטאלית – האתגר הגדול של עיצוב סביבה שמישה למשתמש הנאיבי
סקירה של מחקר שנעשה בנושא של הקניית אוריינות דיגיטאלית – מגוון מיומנויות קוגניטיביות אשר מפעילים משתמשים בעבודה דיגיטאלית.
המחקר בודק את המיומנויות של קבוצת מבוגרים, תלמידי מכללה ותלמידי יסודי בשנת 2003 ושוב בשנת 2007. המיומנויות שנבדקו הם:
מיומנות צילומית מחשבתית
חשיבות שיעתוק
חשיבה מסתעפת
חשיבת מידע
חשיבה חברתית רגשית
חשיבת זמן –אמת.
לקריאה של המחקר: http://www.isoc.org.il/magazine/magazine4_6.html

במרחק נגיעה – סוגיות בתכנון ממשקי מגע
סקירה של כללים בעיצוב ממשק מגע. אמנם כרגע לא ממש בלו”ז העבודה שלנו לשנה הבאה אבל ללא ספק ממשקי מגע ילכו ויתפסו יותר ויותר מקום – ראו את ה I phone

כל ילד יכול! ילדים יוצרים מדיה אינטראקטיבית
הצגה של תוכנת scratch. תוכנההמאפשרת לבנות בקלות סיפורים אינטראקטיביים, משחקים, ואנימציות ולשתף את התוצרים עם אחרים ברשת. התוכנה קלה לשימוש וקהל היעד שלה הוא ילדים.
בהרצאה הוצג בכלליות הדרך בה הוחלט על תכנות הממשק והסיבות לכך ובעיקר הוצגו יכולות התכנות הפשוט שלה וההכוונה שלה לקהל יעד מגוון של ילדים. מילדים המתעניינים בתכנות ועד לילדים שרתמו את התוכנה לשימושים אומנותיים.
ד”ר אורן צוקרמן בשיתוף עם משה חיימוביץ’ מורה בבית ספר רמת רזים צפת הריצו ניסיון של התוכנה בלמידה בכיתה. את התוצאות של התלמידים ניתן לראות באתר: http://www.scratch.org.il/projects.aspx?newlinksDir=Asc&aboutDir=Asc

אינטרנט, רפואה והאוכלוסייה המבוגרת
אמנם ההרצאה הייתה סקירה של מה קורה עם רמת הקשב + מחלות והגידול באוכלוסיה המזדקנת של העולם בכלל, אבל מסקנה אחת מההרצאה הייתה ברורה: האוכלוסייה המבוגרת היא קהל יעד הולך וגדל ויש לתת את הדעת אליו.

משחקים רציניים
שינוי שכנוע הדרכה ולמידה באמצעות משחקי מחשב מקוונים. כיף + פונקציונאליות.
פרופ’ שיזף רפאלי הציג מגוון של משחקי מחשב (מקוונים,רישתים, אישיים ועוד) ושם דגש על משחקים רציניים – משחקים שלא נועדו רק למטרות בידור והנאה אלא המטרה העיקרית שלהם היא חינוך / הדרכה / שימוש רפואי / בריאות / איכות / הסברה / שינוי חברתי.
אם במשחק רגיל אנחנו עוקבים אחרי החוקים הרי שבמשחק מחשב ובמשחקים מקוונים הכללים לא ידועים ועצם המשחק הוא מציאת הכללים. ברגע שהכללים נמצאו המשחק התיישן.
היתרון של משחקים מקוונים הוא שהם רותמים למידת עמיתים.
הבעיה היא שעולם המשחקים המקוונים בארץ הוא עולם מאוד מאוד חלש. יש לנו בעיית שפה קשה. הרבה משחקים מקוונים הם בעברית ומונעים מאיתנו להיות שותפים (כמו לדוגמא – משחק ההאכלה של האו”ם).
המצגת נמצאת ב: http://gsb.haifa.ac.il/~mm/he/index.php“משחקי מנהלים”

על ממשקי משתמש עתידניים מהעבר ועל ממשקים בהווה סרטים, מחשבות.. ותהיות
ד”ר יעקב גרינשפן הציג איך נראה עתיד הממשקים בסרטים המשנים שעברו (וה”אדם המודרני” של צ’ארלי צפלין ועד דוח מיוחד) ממשקים קוליים וממשקי מגע שונים. לאן הגיע ה”עתיד” תהיות על מה שקיים – האם זה מקדם אותנו להשגת המטרה. תשובה מוחלטת אין אבל ההרצאה הייתה מעשירה ומעניינת.

אני מניחה שבקרוב יועלה לאתר של UPA Israel המצגות וההקלטות של ההרצאות לטובת כל מי שרוצה לראות / לקרוא ולשמוע קצת יותר.

3 תגובות על “חוויות מיום השימושיות

  1. בנושא שמישות ברפואה

    הגעתי לפוסט הזה של 37Signals, המספרים על עבודת מחקר שנושאה שמישות ברפואה. מראים שם איך אפשר ליצור אריזות תרופות שמסייעות למשתמש להשתמש בהן: למשל, סימון איזה כדור לקחת באיזה יום.

    ובפוסט אחר הם מפנים למחקר על בקבוקי תרופות שנראים זהים, אך מכילים תרופות שונות לחלוטין.

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.