כסלו

נגישות בגוטנברג

יש לא מעט התנגדות להחלפת העורך TinyMCE בעורך החדש גוטנברג. אפשר לפגוש את ההתנגדויות האלה, בין השאר, בתגובות לפוסטים בנושא גוטנברג ב-wptavern, ב-issue-ים הרבים בגיטהאב, ובהערכות (reviews) השליליות הרבות לתוסף גוטנברג.

אבל מה שתפס אותי היה מעשה שנעשה – לא רק קיטורים ומילים – מעשה ממשי של מישהי מרכזית מתורמי הקוד של וורדפרס: המובילה של קבוצת הנגישות התפטרה בגלל גוטנברג. בעיניי זו אמירה משמעותית.

בהתחלה רק דיווחתי על הדבר בפוסט הגוטנברג המתעדכן שלי, אבל כשפורסם דו”ח נגישות של צוות הנגישות של וורדפרס באתר הרשמי, ואפשר היה לקרוא מה הם הדברים המפריעים, החלטתי לסכם בעברית את הדו”ח.

עניין אותי לשמוע דעה של מומחה נגישות על כל הנושא ולכן פניתי לשחר בן צבי  האיש המנגיש. שחר קרא הכול ומה שהכי תפס אותו היה תיאור תהליך ההנגשה שתואר בפי מנהלת הנגישות שפרשה: היא הסבירה שבעיית תכנון – שנבעה מחוסר היכרות והבנה של נגישות בקרב המפתחים – הייתה הבעיה העיקרית בתכנון ופיתוח עורך התוכן. רק תוך כדי עבודה התחיל צוות הנגישות ללמד את צוות הפיתוח כיצד לכתוב קוד באופן נגיש, תוך כתיבת מאמרים וספרי הדרכה. חוסר ההבנה בנגישות של צוות פיתוח העורך גרר גם שימוש ברכיבים לא נגישים ע”י מקלדת, למשל פקד בחירת תאריך. כל זה הוביל לכתיבת רשימה גדולה וארוכה של tickets שהמתכנתים לא הבינו ולכן גם לא פתרו. כל הדברים הללו מוכיחים שתכנון נגיש של הממשק עם בחירה מושכלת של רכיבי ותוספי העורך, כולל הדרכות מסודרות לצוותי הפיתוח  הינו הכרחי לקידום הנגישות הדיגיטלית.

בסוף הפוסט אדבר גם על התגובות שהיו לפוסט הזה, ועל פוסטים אחרים שקישרו אליו.

** חשוב לציין: מדובר רק על הנגישות של ממשק השימוש בעורך, ולא בקוד של התוכן המיוצר.

איך זה מתחיל

הדו”ח מתחיל בדברים נחוצים לדו”ח, כמו מי הוא צוות הנגישות, סטנדרטי הקוד של וורדפרס, והאם גוטנברג הוא אכן נסיגה בנגישות. שני הדברים הראשוניים הם בעיקר לשם הרשמיות ולכן לא תרגמתי אותם. השלישי הוא כן חשוב, והתשובה היא שמאחר שהמורכבות של גוטנברג היא גדולה יותר, בסדרי גודל, מזו של העורך הקלאסי (TinyMCE), צוות הנגישות מאמין שהוא פחות נגיש, על אף שהוא מציע פיצ’רים נהדרים רבים שאינם קיימים העורך הנוכחי.

בעיות כלליות של נגישות

הדו”ח מדבר על עומס קוגנטיבי ומורכבות. הפקדים אינם נמצאים במקומות קבועים וזה מקשה על משתמשי קוראי מסך.

התנהגות לא עקבית של ממשק משתמש: סדר לא ברור של בלוקים. קשה להבין מתי בלוק נמצא ומתי לא, ולמה.

אנטי תבניות נגישות:

  • שימוש מוגבר במאפיין aria. מאפיין זה אמור להיות בשימוש רק כשאין ברירה
  • Placeholder-ים שמחליפים תוויות (label)
  • פקדים שיש להם רק איקונים (כפתורים ללא תוויות טקסט)
  • אלמנטי ממשק מותאמים אישית

בעיות ניווט מקלדת:

ניווט בין בלוקים מצריך קיצורי מקלדת רבים. צריך ללחוץ על המון טאבים כדי להגיע לפונקציה כמו הגדלת גודל גופן. אמנם זה לא יותר גרוע מהעורך הקלאסי ששם אי אפשר להגיע עם המקלדת להגדלת גופן בכלל, אבל בהתחשב בנתונים לעיל, אפשר בהחלט לוותר על זה גם בגוטנברג.

מגבלה מסוימת של היררכיית הבלוקים היא שבניווט בין הבלוקים, כל בלוק מצוין במספר ואי אפשר לדעת מה התוכן שלו. משתמש לא יידע מה מספר הבלוק שהוא רוצה לערוך.

על מי זה משפיע:

למרבה השמחה ההשפעה היא רק על עורכי התוכן. אין בעיות עם הקוד שגוטנברג מייצר, ולהפך, יש כמה כלים בגוטנברג שיש תקווה שישפרו את הנגישות של הקוד שמיוצר באתר.

עם זאת, מאחר שזה משפיע על כל עורכי התוכן, צריך להודיע למנהלי המערכת שהעורך גוטנברג עלול להציב מכשולים שאינם מתקבלים על הדעת לעורכים.

יש היסטוריה ארוכה של אנשים עם מוגבלויות שאיבדו את משרותיהם בגלל שניתנו להם דרכים חדשות, בעלות מכשולים, לבצע את המשימות שלהם. אסור שוורדפרס תגרום למישהו לאבד את עבודתו.

צוות הנגישות הציע לשים הודעה ברורה בוורדפרס 5.0 שתודיע למנהלי מערכת את הסיכונים בשימוש בגוטנברג לבעלי מוגבלויות ושתכיל הוראות להתקנת העורך הקלאסי, אבל ההצעה הזו נסגרה עם הערה ש-5.0 יפנה משתמשים להשתמש בתוסף העורך הקלאסי אם הם יזדקקו לכך. לא ברור למה בדיוק הכוונה ואיך זה ימומש.

סיכום

גוטנברג הוא אמנם הדרך העתידית של וורדפרס, אבל הכיוון שהוא הולך בה עד כה מעוררת דאגה.

מקווים למוצר קצה יהיה כוללני באמת. בטווח הקצר מקווים לתקן את כל בעיות גוטנברג שהן מכשולים אמתיים לשימוש. בטווחה הארוך, מקווים לשפר את השילוב של הנגישות בכל תהליכי הפיתוח העתידיים של וורדפרס.

צוות הנגישות ימשיך לעמול על תמיכה בגוטנברג כמיטב יכולתו. עם זאת, בהתבסס על המצב הנוכחי שלו, איננו יכולים להמליץ שמי שיש לו צורך בטכנולוגיה מסייעת ירשה לעצמו לעשות בו שימוש בשלב זה.

תגובות לפוסט

התגובה הראשונה היא בקשה מכל מי שמסכים עם המסמך הזה לכתוב את שמו, ולכן רוב התגובות הן חתימות.

עם זאת יש הערה אחת מעניינת: באחת מפסקאות ההקדמה במסמך זה (לא סיכמתי אותה) נאמר: “וורדפרס מציבה לעצמה יעד לעמוד בתקני AA של הנגישות… חשוב לציין שאפשר לעמוד בתקני הנגישות האלה בלי לתת חוויית משתמש מתקבלת על הדעת למשתמשים בעלי מוגבלויות או שנתמכים בטכנולוגיה מסייעת”. בעל ההערה שואל אם צוות הנגישות חושב שהעורך עומד בתקני הגישות AA, ואם לא, האם אפשר לגלות את הבעיות שצריכות להיפתר כדי לעמוד בתקן. כותב הפוסט מודה שאכן רוב הדאגות שלהם בעניין הנגישות לא נוגעות לתקן AA, אולם הוא יכול לומר בוודאות שהעורך אינו עומד בתקן AA. הוא מוסיף שכדי לגלות את הבעיות שמונעות עמידה בתקן AA, ומפאת מורכבות השימוש בעורך, צריך זמן, מה שהוא מצרך די נדיר אצל חברי צוות הנגישות.

דבר נוסף שתופס מקום בהערות זה פינגבאקים: יש הפניות רבות לפוסט זה מאתרים אחרים. רובם, באופן לא מפתיע, מתוך פוסטים שתומכים בדחיית צירוף גוטנברג לוורדפרס.

פוסטים אחרים באותו נושא

התייחסות לפוסט הזה הייתה גם ב-wptavern עם ציטוט ממפתחים אחרים וגם מבלוגים אחרים. מה שעוד מיוחד בפוסט ב-wptavern הוא שמאט הגיב, תגובה די ארוכה, בתגובות לפוסט. מעניין לקרוא.

מאמר מעניין בסמשינג מגזין על מצב הנגישות בוורדפרס. חלקו מתאר דברים שכבר כתבתי עליהם בפוסט שלי, חלקו הוא תובנות מעניינות, חלקו קישורים למקורות נוספים, וחלקו דיווחים על דברים חדשים: למשל מצב בדיקת הנגישות שאוטומטיק התחייבה לבצע.

אילוסטרציה של העורך גוטנברג עם סמלילים של נגישות
תודה רבה לרחלי שהכינה לי תמונה מהממת ממיש-מש תמונות מ-Freepik

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.