בניגוד לימים הנוראים, שלכבודם יש לי ספרים שעוזרים לי להכנס לאוירה, לסוכות אין לי אף ספר או מאמר. והנה, בסייעתא דשמיא נזכרתי במאמר ששמרתי לעצמי לקרוא מתישהו (נראה לי ששמרתי אותו כבר לפני יותר משנה….) בנושא האושר. חשבתי לעצמי: מה מתאים יותר מלקרוא מאמר על האושר, בחג שאחת המצוות בו היא להיות שמח?
אז קראתי, ומיד רצתי לכאן להמליץ עליו. למאמר הגעתי מפוסט של ג’ף אטווד על אושר, וג’ף אכן די מסכם שם את עיקרי המאמר. אז אני לא אתרגם את הסיכום שלו, כי ממש בא לי שתקראו את המאמר במלואו. המאמר בעיקרו אומר: אם כסף לא גורם לכם אושר, אז כנראה שאתם לא משתמשים בו נכון. נכון משפט מסקרן ומעורר תקוה? אז באמת המאמר כתוב ממש יפה – בניגוד למאמרים אקדמיים רבים, אין בו מריחות וחזרות שונות על אותו משפט באופנים שונים, אלא יש בו סיכום של 8 אספקטים שאפשר לשנות באופן צריכת הכסף שלנו כדי להעצים את האושר שלנו. מתוך תקציר המאמר [הדברים בסוגריים הם הערות שלי]:
היחס בין כסף לאושר מפתיע בחולשתו, דבר שעשוי לנבוע בחלקו מהאופן שבו אנשים מוציאים אותו. בהתבסס על מחקרים אמפיריים, אנו מציעים 8 עקרונות שנועדו לסייע לצרכנים לקבל יותר אושר תמורת כספם. ספציפית, אנו מציעים שצרכנים (1) יקנו יותר חוויות ופחות מוצרים חומריים; (2) ישתמשו בכסף שלהם כדי להיטיב עם אחרים במקום עם עצמם; (3) יקנו הנאות קטנות ומרובות במקום גדולות ומועטות; (4) יימנעו מתעודות אחריות מוגזמות ומשאר סוגי ביטוח מופקעים; (5) יעכבו צריכה (דחיית סיפוקים); (6) יקחו בחשבון איך מאפיינים פריפיאליים של המוצר אותו הם קונים ישפיע על חיי היומיום שלהם [כן, אני יודעת שזה נשמע קצת לא ברור, אבל אין דרך ברורה יותר לומר את זה, פשוט צריך לקרוא את הסעיף הזה] (7) להזהר מקניה השוואתית [כלומר, לפעמים כשמשווים מוצרים שונים, שמים דגש על ההבדלים ביניהם, ומתעלמים ממאפיינים אחרים] (8) לשים לב היטב לאושרם של אחרים.
נכון, המאמר קצת ארוך, והוא באנגלית, ובכל זאת הייתי ממליצה לקרוא אותו ולא להסתפק בתקציר שהבאתי כאן (וגם לא בסיכום של ג’ף אטווד), כי המאמר כתוב בצורה רהוטה, עם הרבה דוגמאות לכל אספקט – שזה גם מעניין לקרוא, וגם עוזר יותר להפנים ולזכור את מה שקוראים.
אז שיהיה חג שמח!
כל ה8 נכונים. את 3 ו6 הכי אהבתי.
תודה על הפרסום וחג שמח 🙂
איזה יופי שהבנת את 6! ואני שמחה שגם אתה מסכים עם כולם. חג שמח גם לך 🙂
קראתי רק את התקציר שלך אבל זה מזכיר לי עקרונות שפרופ׳ דן אריאלי מזכיר בספריו ובהרצאותיו.
והוא כותב את זה מעניין ובעברית.
אתה יודע, גם אני נזכרתי בספרים של דן אריאלי. אבל בעיני ההבדל הוא שבמאמר הזה, לא רק מעלים את המודעות לקיומם של מנגנונים נסתרים במוח שלנו, אלא גם מכוונים איך להשתמש בהם או להתגבר עליהם, כדי להיות יותר מאושרים. האושר הוא הדגש של המאמר הזה, ובעיני שווה לקרוא אותו במקור.