תשרי

דואל: מכונת החיזוק החיובי המשתנה

קיבלתי רשות מג’ף אטווד, בעל הבלוג Coding Horror לתרגם את הפוסט המצוין שלו Email: The Variable Reinforcement Machine.
באיזו תדירות אתה בודק את הדואל שלך במשך היום?
האם בדיקת הדואל שלך הופכת אותך ליותר פרודוקטיבי או פחות פרודוקטיבי?
כן, בטח, אנחנו משלים את עצמנו וחושבים שאנחנו מאד יעילים בזה שאנחנו בודקים את הדואל ועונים לו באופן אובססיבי, אבל המציאות היא שלעתים קרובות מדי אנחנו פשוט נותנים מענה לצורך שלנו בסיפוק, ומחבלים בעצם היעילות שלנו תוך כדי התהליך.
כפי שדן אריאלי מסביר בנספח ל-Predictably Irrational, הוא מריח עכברוש, וגם אנחנו צריכים להריח:
סקינר מבחין בין חיזוק חיובי בעל לוח זמנים קבוע, לחיזוק חיובי בעל לוח זמנים משתנה. בלו”ז קבוע, העכברוש קיבל פרס של אוכל אחרי שלחץ על הדוושה מספר קבוע של פעמים – למשל 100 פעמים. בלו”ז המשתנה, העכברוש קיבל את האוכל אחרי שהוא לחץ על הדוושה מספר רנדומלי של פעמים. לפעמים הוא היה מקבל את האוכל אחרי שלחץ 10 פעמים, ולפעמים אחרי 200 פעם.
תחת הלו”ז של חיזוק חיובי משתנה, הופעתו של הפרס היא בלתי צפויה. על פניו, ניתן לצפות שהחיזוק החיובי בעל הלו”ז הקבוע יתן יותר מוטיבציה ויהיה יותר מספק, משום שהעכברוש יכול ללמוד לנבא את התוצאה של מעשיו. אבל למעשה, סקינר מצא שהלו”זים המשתנים נתנו יותר מוטיבציה. הדבר שהוכיח את זה בצורה הטובה ביותר היה שכשהפרסים נפסקו, העכברושים שהיו תחת הלו”ז הקבוע הפסיקו לעבוד כמעט מיד, אבל אלה תחת הלו”ז המשתנה המשיכו לעבוד עוד זמן רב.

אם זה מזכיר לכם הימורים, זה מפני שהימורים במפורש עובדים בדיוק תחת אותו הלו”ז של חיזוק חיובי משתנה.

messaging-as-slot-machine.jpg

קדימה, לכו ללחוץ על דוושת ה”שלח/קבל”. קחו סיכון. רוב הזמן תפסידו, ותהיו הבעלים הגאים של עוד דואל זבל, הודעת יחצנות שלא מעניינת אתכם, או איזושהי שיחה לא רלוונטית שכותבתם אליה. אבל לא תמיד. ישנן אותן פעמים נדירים שבהם תזכו בכל הקופה: תקבלו פיסת מידע חשובה שהיתה נחוצה לכם, יצירת קשר טנטטיבית מחבר או קולגה מהעבר, או חדשות טובות אחרות.

אנחנו כל כך נלהבים לקבל את אותו דואל מועיל יחידי מתוך מאות, שאנחנו לא מסוגלים להפסיק ללחוץ באופן כפייתי על דוושת ה”שלח/קבל” שוב ושוב ושוב, מתוך תקוה שזה יקרה שוב בקרוב, כמו העכברושים הכלואים בניסוייו של סקינר.

אנחנו מוכרחים בדחיפות לבקש מעצמנו, ומהסובבים אותנו, לבדוק מחדש את התכלית של דואל. בהנתן מה שידוע לנו על החשיבות של זרימה (flow) במהלך העבודה, ואיך ריבוי משימות (multi-tasking) הוא בעיקרו מיתוס, האם הזרם של הפרעות שוליות שווה את זה?

העמסנו על דואל כל כך הרבה משמעויות, שהוא פשוט קרס מבחינת צורת תקשורת. צריך תשובה דחופה לשאלה בדקות הקרובות? שגר דואל מהיר ותבע תשובה! רוצה לנהל שיחה ארוכה בין מספר משתתפים? שלח דואל לכולם! יש לך תיאוריה חדשה שאתה משתוקק להסביר למישהו? שלח להם אותה בדואל! יש לך בדיחה או קרירקטורה מצחיקה שאתה מת לשתף? שלח לכל הצוות!

כשמתייחסים לדואל ככלבויניק של תקשורת, מתאים לכל דבר, הוא פשוט מפסיק לעבוד לחלוטין.

קת’י סיירה היתה מודאגת שלטוויטר יש אותה בעיית חיזוק חיובי בעל לו”ז משתנה, אבל לדעתי טוויטר הוא למעשה חלק מהפתרון של הבעיה.

הפסיקו. לשלוח. דואל

במקום להתעלל בדואל ולהתייחס אליו כצינור “one size fits all” תקשורתי, פעל בחכמה.דע מתי לשדרג את התקשורת למדיה שמתאימה למסר הסציפי שאתה מנסה להעביר:

  • רוצה לשבח בתפוצת נאטו? פרסם את זה בפורום המשובים או בבלוג שלך
  • צריך תשובה דחופה ומיידית? הרם את השפופרת והתקשר
  • יש לך עניין שדורש דיון רגשי רגיש? קבע פגישה פנ”פ
  • דיון על מוצר או נושא מסויים? פרסם בלוח מודעות הכללי
  • משהו יותר ידידותי, חברתי? נסה להשתמש ברשת חברתית כמו טוויטר או פייסבוק
  • הצעה עסקית? יתכן שהדרך החכמה יותר היא לגשת באופן לא ישיר, דרך המלצות של שותפים עסקיים.

הפתרון האמיתי כאן הוא להזיז אנשים אל מעבר לדואל בכל מקום ובכל זמן שאפשר. אף על פי כן, כמות מסויימת של דואל היא בלתי נמנעת. אילו צעדים אנו יכולים לנקוט כדי להפוך את הדואל שלנו ממכונה מסוכנת של חיזוק חיובי משתנה, למשהו יותר… שפוי? צפוי, אפילו?

  • כבה את כל אפשרויות ההתראות וההפרעות בתוכנת הדואל שלך
  • בדוק את הדואל רק בזמנים מסודרים וקבועים מראש
  • סדר את תוכנת הדואל שלך כך שהיא אוטומטית תדגיש דואלים מאת חברים ושותפים עסקיים שיש להם היסטוריה של שליחת דואלים מועילים

לפני שאתה שולח את הדואל הבא – או לוחץ שוב על כפתור ה”שלח/קבל” – שאל את עצמך: האם אני מריח עכברוש?

כתבו תגובה

כתובת הדוא"ל שלכם לא תוצג.