באחד מימי שישי לקראת סוף יוני, הייתי ב”קודפסט”, כנס שמאורגן ע”י “באות” (קבוצת פייסבוק של נשים בתפקידים טכנולוגיים) שמציע סדנאות טכניות ומהווה הזדמנות מעולה ללמוד משהו חדש. הכנס יוחד השנה לנושא ה-AI, והתקיים בבניין מיקורוספט בהרצלייה.
מתוך מגוון הסדנאות בחרתי שתיים:
סדנה א: Microsoft Garage AI Powered Innovation Workshop
בסדנה הראשונה הכרנו את גראז’ החדשנות במיקרוסופט – מעבדה עשירה במנטורים ובמשאבים – שמאפשרת לפתח פתרונות ומוצרים עם ליווי צמוד של מומחי חדשנות. בסדנה התנסינו המרצה, עדי מור-בירן, הסבירה איך הולך תהליך החדשנות – מההעלאת הרעיון, דרך פיתוח אב טיפוס, ניסוי, ובסוף מציאת ספונסר ליצור את המוצר. מטבע הדברים, בחיים האמיתיים המסלול הוא לא ליניארי – עוברים וחוזרים בין שלבים עד שמדייקים את המוצר – אבל בסדנה שעשינו היינו מוגבלים בזמן ולכן קיצרנו תהליכים באמצעות AI.
בסדנה למדנו שני דברים סופר מועילים:
- איך לכתוב פרומפט מפורט שישיג לנו בדיוק את מה שאנחנו רוצים.
- איך להשתמש ב-AI בכל אחד משלבי הפיתוח
איך לכתוב פרומפט מפורט שישיג לנו בדיוק את מה שאנחנו רוצים
היא נתנה דוגמה של זוג שרוצה לטייל בפריז, טיול שמותאים אישית לניסיון וליכולות שלהם. לא אלאה אתכם בפרומפט ובתוצאה, רק אומר ששניהם היו מאוד מרשימים.
בלי קשר לסדנה, יש סרטון מעולה שמראה איך לכתוב פרומפט מפורט. יש כמה אלמנטים שמשותפים למה שלמדנו בסדנה – פרסונה, מטרה (בסרטון הוא קורא לזה משימה), פרמטרי תוצאה (הוא קורא לזה פורמט, כלומר באיזה פורמט רוצים את התשובה של הבוט), והקשר – אבל הוא מוסיף אלמנטים של דוגמה (הוא מפרט שם מה זה בדיוק אומר) וטון דיבור (רשמי, משועשע, רגיל, וכד’)
איך להשתמש ב-AI בכל אחד משלבי הפיתוח
תהליך החדשנות המלא שעשינו בסדנה הוא די מפורט, ופה אכתוב את הדברים שהיו חשובים בעיניי:
- היא פתחה בפרומפט הזה:
Act like an innovation coach. You have an amazing ability to innovate. You can create original and inventive solutions for difficult issues. Your role today will be contribute to the development of a novel and innovative idea. I will provide the opportunity we wish to tackle. I will provide you with step by step tasks in the following messages. Is this understood?
היה חשוב לה לסיים בשאלה קונקרטית, כי אחרת הבוט “מגדיל ראש” ועונה תשובה ארוכה שאנחנו לא רוצים כרגע. - התייעצנו בכיתה והחלטנו על בעיה שאותה ננסה לפתור בסדנה. נעזרנו בבוט כדי לנסח את הבעיה בצורה הכי טובה.
- ביקשנו מהבוט שיתן לנו חמישה פתרונות יצירתיים ולא קונבציונליים לבעיה שהוא עזר לנו לנסח (יכולנו גם לבקש פתרונות שמרניים. זו נתון להחלטה של מי שכותב את הפרומפט)
- שאלנו את הבוט מה הקריטריונים לפרויקט חדשנות מוצלח, ואחרי זה ביקשנו שידרג את חמשת הפתרונות שהוא הציע בהתאם לקריטריונים שהוא פירט קודם. הוא הביא לנו טבלה עם הפתרונות, וציון ליד כל אחד
- אחרי עוד כמה שלבים ביקשנו ממנו תוכנית פרויקט מפורטת ליישום הרעיון, ושיוודא שהתוכנית בנויה בצורה ברורה וקלה לביצוע, עם שלבים בני ביצוע וציר זמן ריאלי עבור מחלקה בינונית.
- בחיים האמיתיים בונים את הפתרון ומציגים אותו בפני משתמשים. מובן שאת הפתרון לא בנינו בסדנה, אבל היא כן התייחסה לנושא ההצגה בפני משתמשים: אפשר לבקש מהבוט שיכתוב תסריט ראיון לבחינת הפתרון על המשתמשים. מעבר לזה, אם אין זמן או אין איך להגיע למשתמשים, אפשר לבקש מהבוט שיענה על שאלות הראיון בתור פרסונות שונות. היא הדגישה שזה לא תחליף למשתמשים אמיתיים, אבל שיש תובנות שאפשר לקבל מזה.
- לסיום ביקשנו ממנו שייצור מצגת לפיץ’ בפני משקיעים. קופיילוט בגרסתו בתשלום משתלב בכל כלי האופיס, ולכן המנחה ביקשה שאת התוכנית יכתוב ב-Word, ואז באמצעות הקופיילוט של Power Point ייבא את ה-Word וייצור מצגת. זה סופר מגניב
המנחה השתמשה בקופיילוט בגרסתו בתשלום (כמובן) אבל לנו, שהשתמתשנו בגרסה החינמית, הקופיילוט לא מאפשר יותר מחמישה פרומפטים ברצף, ולפרויקט הזה היינו צריכים הרבה יותר. אני עברתי לצ’טגי’פיטי, מה שאומר שהייתי צריכה לשלב גם כלים אחרים – לייצור תמונות ולייצור מצגות.
סדנה ב: AI-Assisted Design and Transfer to Physical Media
בסדנה הזאת עבדנו עם כלי AI של יצירת תמונות, והתוצר היה מחזיק מפתחות עם התמונה שעיצבנו. מכיוון שהיינו במיקרוסופט, השתמשנו ב-Designer, שהוא כלי יצירת התמונות שלהם. המנחה, שיר סואז, שיתפה אותנו ברעיונות לפרומפטים בהתבסס על מה שלמדנו בסדנה הקודמת, וגם לימדה אותנו להעלות תמונה משלנו ולערוך אותה. עבדנו בטאב Edit with AI, שנותן המון רעיונות איך לעצב את התמונה שהעלינו.
הינה כמה מהפרומפטים שהיא התחילה איתם את השיעור:
- An adorable character running, ink-and-watercolor illustration, colorful background
- A cozy, cushioned armchair in the shape of an avocado
- A colorful cute snail made of a wooden harp
- A 1980s woman running through city, retro pixel art, retro video game art style
אחרי ההדגמות, כל אחת יצרה פרומפט משלה, ודייקה אותו עד שהגיעה לתמונה משביעת רצון. אחרי שסיימנו לערוך את התמונה העלינו אותה לדרייב, ונכנסנו למעבדה של הגראז’, שם יש מלא מכונות. המכונות שהיו רלוונטיות אלינו היו מכונה שהדפיסה את התמונות בטכניקה שמאפשרת להן להידבק לפיירקס, שזה החומר שממנו עשויים מחזיקי המפתחות, מכונה שהדביקה את התמונות לפיירקס, ומכונה שקיררה את העניינים. הייתה שם גם מכונת מחזור פיירקס, כי המחזיקי מפתחות נוצרו מתוך לוחות פיירקס שהפרידו בין עמדות המחשב בתקופת הקורונה.
לסיכום
יצאנו מהסדנאות עם רעיונות יצירתיים ובעיקר תחושה שאפשר לעשות הרבה עם AI, גם בתהליכי פיתוח וגם בדברים כיפיים כמו יצירת מחזיקי מפתחות אישיים.
שתי הסדנאות היו מעולות, ובאופן כללי הייתה חוויה מצוינת בכנס. פגשתי נשים שאני מכירה – עם חלקן זה היה מפגש ראשון פנים אל פנים – הייתה אווירה טובה, ולמדתי עוד דרכים לשימוש ב-AI, בתחומים שלא חשבתי עליהם.
